Kratki metar u Postirama

25_07_2014 / 10:44h  |  Autor: I. Z.
Kratki metar u Postirama

Četvrti po redu Postira Seaside Film Festival održat će se u Postirama na Braču od 31. srpnja do 3. kolovoza 2014. a ove je godine obogaćen dodatnom večeri programa Midnight Shorts.

Četvrti po redu Postira Seaside Film Festival održat će se u Postirama na Braču od 31. srpnja do 3. kolovoza 2014. Riječ je o međunarodnom festivalu na kojemu se prikazuju isključivo kratkometražni igrani filmovi.

Ove će godine glavna festivalska lokacija, postirska Pjaca, biti opremljena znatno većim platnom. Festival je obogaćen i dodatnom večeri Midnight Shorts, programa koji je i lani privukao velik broj gledatelja. Taj se program odvija u opuštenom ambijentu uvale Prja i u kasnim noćnim projekcijama prikazuje filmove koji nisu ušli u natjecateljski program, ali se kvalitetom izdvajaju iz mnoštva filmova pristiglih za ovogodišnju selekciju.

U međunarodnom dijelu programa bit će prikazana 32 filma iz 16 zemalja i sa svih (naseljenih) kontinenata. Kao i prethodnih godina, filmovi u natjecateljskom dijelu bore se za nagradu publike. Festival otvara komedija Welcome to China, u kojoj poznati francuski glumac Gad Elmaleh glumi samoga sebe. Iz prve večeri može se izdvojiti i brazilski film My friend Nietzsche, dobitnik nagrade publike na Clermont – Ferrandu, najprestižnijem svjetskom festivalu kratkog filma.

Drugu večer otvara finska komedija Do I have to take care of everything koja je bila u najužem krugu u utrci za Oscara. Program se nastavlja u komičnom tonu australskom komedijom Little Old Lady
.
Ni u programu Midnight Shorts ne nedostaje filmova oskarovskog kalibra. Belgijsko-francuski film Death of a Shadow koji se sadržajem odlično se uklapa u blok neobičnih sci-fi uradaka koji će biti prikazani na zatvaranju Festivala 3. kolovoza, i u koji spadaju još i norveški Alien Repair Guy te francuski 216 Month.

Domaći program na rasporedu je 2. kolovoza i revijalnog je karaktera. Otvara ga Priča o Mari iz Velog Varoša, snimljena u Splitu, koju će osobno predstaviti redatelj Igor Šeregi i producentica Rea Rajčić. Gledateljima će možda biti blizak i Javal u mriži, viška štorija o dva ribara redatelja Dinka Bozanića, koji će također biti gost Festivala.


U domaćem bloku već se tradicionalno prikazuju i tzv. lokalni filmovi, tj. filmovi u kojima sudjeluju Postirani! Budući da ih je publika dosad redovito dočekivala sa simpatijama, s takvim će emocijama zacijelo biti dočekan i Kamion Antonija Lazarevića, studenta režije na splitskoj Akademiji. Lazarević je rodom iz Postira, gdje je film i snimljen. Domaći program zatvara film koji će snimiti mladi polaznici filmske radionice pod vodstvom snimatelja Raula Brzića.

Atmosferu Festivala nadogradit će i partyji nakon projekcija u režiji lokalnih DJ-eva.

Ulaz na sva festivalska događanja potpuno je besplatan.