K'o žena na Korčuli

16_06_2015 / 09:37h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Radio show K'o žena/Fb
K'o žena na Korčuli

Vrativši se nakon studija na rodnu Korčulu, novinarka Gordana Šuperak, pravnica Vinka Lozica i ekonomistica Katarina Slejko, odlučile su, potaknute nezavidnim položajem žena u svom gradu, udružiti snage i pokrenuti promjenu.

Više od godinu dana u eteru Radija Korčula tri mlade žene svaki drugi petak u 12.15 sati uređuju i vode emisiju o ravnopravnosti spolova pod nazivom K'o žena. Vrativši se nakon studija na rodnu Korčulu, novinarka Gordana Šuperak, pravnica Vinka Lozica i ekonomistica Katarina Slejko, odlučile su, potaknute nezavidnim položajem žena u svom gradu, udružiti snage i pokrenuti promjenu.

Kroz radijsku su emisiju od prvog izdanja, u kojem su ugostile Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije, krenule sa informiranjem i educiranjem o feminizmu, diskriminaciji i ženskim pravima. Do sada su intervjuirale brojne hrvatske (ali i inozemne) feministice i aktivistice iz različitih područja djelovanja šireći vidike svojih sugrađana i mijenjajući otočku krvnu sliku, no put nije bio lagan.

Entuzijazmom protiv zlobnih komentara

Gordana, Vinka i Katarina podijelile su s nama iskustva koja su stekla otkad je emisija pokrenuta, od suočavanja s kritikama i pohvalama do promjena koje su donijele vlastitoj sredini, ali i samima sebi. U ovaj projekt krenule su uz entuzijazam koji ne jenjava ni danas, bez mnogo osvrtanja na neke zlobne komentare kojih je također bilo u početku. - Ono što nam je zaista puno olakšalo u startu jest to što smo imale potpunu slobodu po pitanju uređivačke koncepcije i što smo dobile pristup vrlo prisutnom mediju, kao što je radio, u našoj lokalnoj zajednici. Naravno, pokretanjem emisije krenuli su i neki negativni komentari, primjerice da smo mi sigurno jedine zlostavljane u Korčuli pa je to razlog zbog kojeg smo se uhvatile s tim u koštac. Smatralo se da su žene na našem području sasvim ravnopravne i da utoliko takva emisija nije potrebna. Kasnije smo čak dobivali primjedbe da kvarimo mlade djevojke, a nije izostalo ni čuđenje našim deklariranjem kao feministicama. Nas to nije previše kočilo, dapače, još više smo se angažirale i zauzele oko naše emisije – pojasnile su.

Emisija se uhvatila u koštac s tabuima

Kako je emisija hvatala određeni ritam, od početne podrške koju su imali uglavnom od radio postaje, obitelji i prijatelja, interes je ipak nadvladao otpor nekih Korčulana. - Nakon što smo zagreble površinu i načele priču, pokazalo se kako žene u Korčuli nisu toliko ravnopravne kao što nam se u početku isticalo. Počele su nas kontaktirati sugrađanke sa određenim problemima kojima smo pomogle savjetom i informacijama kome se dalje obratiti. S druge strane, kako smo otvarale neke teme, tako se i mijenjala percepcija o određenim problemima. Također su nam se počeli javljati slušatelji sa vlastitim prijedlozima koga bi mogle ugostiti ili koju temu obraditi. Naša emisija otvorila je neke teme koje su donedavno u našoj maloj sredini bile tabu – komentirale su.

Od Terese Forcades do Vedrane Rudan

Emisija je danas jako dobro prihvaćena i to je odškrinulo vrata za sve više novih tema kojima bi se djevojke trebale pozabaviti, no budući da sve uz emisiju imaju vlastite poslove, zna biti teško uskladiti termine i obveze. Naime, K'o žena nastaje volonterski, a sve zadatke i reportaže ove tri Korčulanke rade o vlastitom trošku. Tako su si same financirale primjerice put u Dubrovnik na Prvi sajam žena poduzetnica jugoistočne Europe, te put u Šibenik na FALIŠ! Festival. Tamo su imale priliku razgovarati s Teresom Forcades, katalonskom sestrom benediktinkom koju se u medijima često naziva ikonom europske ljevice. Nju su istaknule kao jednu od brojnih gošći koja ih se posebno dojmila. - Teško nam je izdvojiti samo nekoliko, ali možemo spomenuti one koje su izazvale najžešće reakcije slušatelja poput Vedrane Rudan, Vide Tućan, Rade Borić, Daše Šašić Šilović, Aleksandre Kolarić, Ankice Čakardić i Višnje Ljubičić. Ništa manje zapaženo nisu prošle ni naše lokalne zvijezde poput Nore Krstulović, Smiljane Matijace, Petre Drušković, Gaelle Gottwald, ali i brojne druge. Veliki utjecaj na nas osobno imala je Vida Tućan koja je s nama podijelila svoje veliko životno iskustvo i inspirirala nas na daljnji rad. Poklonila nam je brojne knjige koje čine veliki doprinos našoj maloj feminističkoj biblioteci – istaknule su.

Promjene dolaze odozdo

Iz emisije u emisiju, te kroz neke humanitarne akcije i kulturne događaje koje su realizirale, Gordana, Vinka i Katarina naučile su i pokazale da promjene dolaze odozdo, od malih ljudi koji su dovoljno hrabri i glasni da se zauzmu za svoja prava. - Znate kako se kaže - najteže je biti prorok u svom selu. U maloj sredini kao što je Korčula ima zaista puno žena vrijednih pažnje i divljenja čija se priča mora čuti. Saznale smo iz prve ruke da stvari nisu onakve kakve se na prvi pogled čine. Ponekad zaista treba staviti prst u uho i nastaviti po svome. Mnogo smo naučile i svaki dan učimo o feminizmu koji za nas nije trend, već ga svakodnevno živimo u privatnom životu. Kako vrijeme odmiče, također nailazimo na sve više i više pozitivnih komentara, tako da se veselimo se budućim temama i gostima - poručile su za kraj.

Ove simpatične korčulanske žene možete pratiti preko njihove Facebook stranice gdje možete naći dodatne informacije, ali i neke snimke starijih emisija.

Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 6/14 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.