Kinoteka u travnju

04_04_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Kinoteka Zlatna vrata
Kinoteka u travnju

Kinoteka Zlatna vrata ovaj mjesec je posvetila dio programa suvremenom švedskom filmu i Danu planeta Zemlje, ali tu su i već provjereni programi oDOKa, Kino cirkus, Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića...

Program Kinoteke Zlatna vrata u travnju obilježiti će suvremeni švedski film i Dan planeta Zemlje. Osim toga, na rasporedu su već poznati programi oDOKa, Kino cirkus, Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića te film po izboru publike.

U srijedu, 4. travnja, na rasporedu je Iskupljenje u New Yorku/ You Were Never Really Here/ (Lynne Ramsay, 2017.). Nakon toga, u sklopu ciklusa Suvremeni švedski film, prikazat će se Ozbiljna igra/ Den allvarsamma leken/ (Pernilla August, 2016.). Slijedeći dan imat ćete priliku ponovno pogledati Ozbiljnu igru ta francusku dramu 120 otkucaja u minuti/ 120 battements par minute/ (Robin Campillo, 2017.). U petak, 6. travnja, ponovo će se prikazati 120 otkucaja u minuti i Iskupljenje u New Yorku, a u subotu, 7. travnja, moći ćete ponovno pogledati film Skrivenu ljubav/ Call Me By Your Name/ (Luca Guadagnino, 2017.) koji je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij te španjolski film Gnjev mirna čovjeka/ Tarde para la ira/ (Raúl Arévalo, 2016.).

Drugi tjedan travnja započet će s Lady Macbeth/ (William Oldroyd, 2016.) koji je snimljen po romanu „Lady Macbeth of the Mtsensk District“ Nikolaja Leskova. Isti dan, 9. travnja, rezerviran je i za program oDoka u kojem će Braco Dimitrijević predstaviti film Louvre is my studio, street is my museum/ (Gordana Brzović, 2008.). Slijedeći dan moći ćete opet pogledati Gnjev mirna čovjeka i 120 otkucaja u minuti. U srijedu ćete nakon 120 otkucaja u minuti moći pogledati Skitnice/ Tjuvheder/ (Peter Grönlund, 2015.) u sklopu ciklusa Suvremenog švedskog filma. Skitnice će biti na rasporedu i slijedeći dan, uz film Gnjev mirna čovjeka. U petak, 13. travnja, ponovno će se prikazati Gnjev mirna čovjeka, a nakon toga će ići Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala/ (Marina Banićević, Saša Stanić, 2017.), razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem sniman u riječkom antikvarijatu Ex libris krajem veljače 2016. godine. Tjedan završava u subotu, projekcijama Skrivene ljubavi i Lady Macbeth.

Treći tjedan travnja započinje sa klasikom – Goli u sedlu/ Easy Rider/ (Dennis Hopper, 1969.). U utorak, 17. travnja, prikazat će se Viva Ludež i film po izboru publike Predator/ (John McTiernan, 1987.). Dokumentarac Refleksije/ Speglingar/ (Sara Broos, 2016.) prikazat će se u sklopu ciklusa suvremenog švedskog filma u srijedu i četvrtak, 18. i 19. travnja. U četvrtak će se prikazati i Julien u sredini/ Jusqu'à la garde/ (Xavier Legrand, 2017.), drama o obiteljskom nasilju nagrađena Srebrnim lavom za režiju u Veneciji. Petak i subota će biti rezervirani za reprize pa ćete ponovno imati priliku pogledati Julien u sredini, Lady Macbeth i 120 otkucaja u minuti. U čast Dana planeta Zemlje, u nedjelju 22. travnja, prikazat će se dokumentarci Ovo mijenja sve/ This Changes Everything/ (Avi Lewis, 2015.) i Između neba i leda/ / La glace et le ciel/ (Luc Jacquet, 2015.) koji pričaju o dosezima klimatskih promjena.

Posljednji tjedan travnja počinje projekcijom Viva Ludeži. Utorak, 24. travnja, rezerviran je za dokumentarni film Moje stvari/ Tavarataivas/ (Petri Luukkainen, 2013.) u sklopu programa u čast Dana planeta Zemlje koji na humorističan način govori o konzumerizmu. Nakon njega Damir Pilić će odabrati film umjesto Đele Hadžiselimovića. Slijedeći dan, 25. travnja, ponovno će se prikazati film Ovo mijenja sve i švedski „road movie“ Vječno ljeto/ Odödliga/ (Andreas Öhman, 2015.). Vječno ljeto će se prikazat i u četvrtak, 26. travnja, uz nadnaravni romantični triler Thelma/ (Joachim Trier, 2017.). U petak i subotu moći čete ponovno pogledati Thelmu i slovenski film Ivan/ (Janez Burger, 2017.) koji je na Festivalu slovenskog filma osvojio je niz priznanja, uključujući i nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu.

Mjesec završava projekcijom programa Kino cirkus u ponedjeljak, 30. travnja.