Kašeta brokava u HNK Split

25_11_2015 / 14:29h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Vladimir Resner
Kašeta brokava u HNK Split

Drama Kašeta brokava, prema dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka i u režiji Nenni Delmestre premijerno će se izvesti 27. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Glavnu ulogu tumači Trpimir Jurkić.

Drama na temelju novog teksta Elvisa Bošnjaka, Kašeta brokava, podnaslovljena Mali Lear iz Veloga Varoša, bit će praizvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 27. studenog. Na svoj suptilan, snažan i dirljiv način Bošnjak piše svojevrsnu repliku na Shakespeareova Kralja Leara smještenu u suvremeni Split. Predstavu režira Nenni Delmestre, a glavnu ulogu tumači Trpimir Jurkić.

U ostalim ulogama nastupit će Goran Marković, Snježana Sinovčić Šiškov, Nives Ivanković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Sara Ivelić, Petra Kovačić Pavlina, Bojan Brajčić i Pere Eranović. Scenografkinja je Lina Vengoechea, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor scenske glazbe Željko Brodarić Jappa, oblikovatelji svjetla i zvuka Zoran Mihanović i Damir Punda, a maskerka Dolores Žanko.

Veseli rođendan Rodoljuba, najstarijeg člana obitelji, oca i djeda koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju, kao i svaka podjela, bila ona kraljevska ili velovaroška, otvara prostor za dramu, po riječima samog autora o čovjeku koji misli da zna voljeti ali, koliko god je za života volio sve oko sebe, na kraju ispada kako je volio samo sebe. No,smatra Bošnjak, za razliku od života koji ne zatvara uvijek krugove, kazalište je pravednije - ono ima vremena da osobu pošalje na putovanje i podari joj katarzične spoznaje.

Informacije o ostalim izvedbama mogu se pronaći na službenoj stranici HNK.