Kandidati za prijestolnicu mladih

06_03_2016  |  Autor: Nana Novaković  |  Foto: europeanyouthcapital.org
Kandidati za prijestolnicu mladih

Objavljena su imena gradova koji se natječu za titulu Europske prijestolnice mladih 2019. Prijavilo se ukupno 13 gradova širom Europe.

Objavljena su imena gradova koji se natječu za titulu Europske prijestolnice mladih 2019. Prijavilo se ukupno 13 gradova širom Europe, a to su Amiens (Francuska), Kanarski otoci (Španjolska), Derry-Strabane (Sjeverna Irska), Dornbirn (Austrija), Galway (Republika Irska), Graz (Austrija), Kecskemét (Mađarska), Manchester (Engleska), Novi Sad (Srbija), Perugia (Italija), Székesfehérvár (Mađarska), Trabzon (Turska) i Villach (Austrija).

Veliki broj pristiglih prijava pokazuje povećanje prestiža i dosega titule pokazujući kako gradovi mogu biti vrlo angažirani u poboljšanju kvalitete života i socijalne inkluzije mladih. U 2015. ovu je titulu imao rumunjski grad Cluj-Napoca, dok je u 2016. ima azerbejdžanski grad Ganja.

Žiri za Europsku prijestolnicu mladih sastavljen je od stručnjaka za rad s mladima u civilnom sektoru koji zagovaraju politike za mlade, predstavnika privatnog sektora, medija i lokalnih i regionalnih vlasti. Žiri će uz sugestije mladih osoba do 29. travnja odabrati i objaviti imena 5 gradova koji ulaze u uži izbor. Izabrani gradovi trebat će podnijeti dopunjenu prijavu do listopada, a pobjednik će biti proglašen u studenom na glavnoj skupštini Europskog foruma mladih u bugarskom gradu Varna.

Dodatne informacije o tituli i prijašnjim Europskim prijestolnicama mogu se naći na www.europeanyouthcapital.org.