Kako ispravno glasati

09_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: gong.hr
Kako ispravno glasati

11. rujna datum je kada državljani i državljanke Hrvatske ponovno izlaze na izbore, a glasat će prema preferencijalnom sustavu, kao i na posljednjim izborima.

 11. rujna datum je kada državljani i državljanke Hrvatske ponovno izlaze  na izbore, a glasat će prema preferencijalnom sustavu, kao i na posljednjim izborima.

Što je preferencijalno glasanje?

Prema ovom sustavu glasovanja, građani imaju mogućnost glasanja za određenu listu, ali i za kandidate s te liste pa se tako poredak kandidata temelji na izboru birača, a ne određuju ga stranke. Drugim riječima, poredak na listi na glasačkom listiću nije bitan, već u Sabor ulaze oni s najvećim brojem preferiranih glasova.

Kako ispravno glasati?

Pri izlasku na izbore građani i građanke imaju nekoliko mogućnosti: da zaokruže samo jednu listu, da zaokruže samo jednog kandidata ili jednu kandidatkinju s neke liste ili da zaokruže i listu i jednog kandidata/kandidatkinju s liste.

Ako se zaokruži jedna listai kandidat nja drugoj listi, tada glas ide zaokruženoj listi, a ne kandidati. Ako se zaokruži jenda lista i kandidat na toj listi te kandidat s neke druge liste, glasački listić i dalje važi, a glasovi idu zaokruženoj listi i pripadajućem kandidatu.

Kada je listić nevažeći?

Listić je nevažeći ako je neispunjen, ako su zaokružene dvije liste ili više njih, ako je zaokruženo više kandidata/kandidatkinja s lista a da pritom nije zaokružena nijedna lista i, naravno, ako se po listiću išta dopisuje ili se šara po njemu.

Uber nudi besplatan prijevoz do biračkih mjesta

Uber svim postojećim i novim putnicima nudi besplatan prijevoz do biračkih mjesta u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Zadru. Korisnici će se tako uz pomoć promotivnog koda dajemsvojglas moći besplatno dovesti do mjesta za glasanje.

Osim toga, Uberovi se putnici pozivaju na dijeljenje fotografija i poruka putem društvenih mreža uz hešteg #dajemsvojglas. Autor najbolje fotografije snimljene u Uberovu vozilu osvojit će pet besplatnih vožnji s Uberom.