Jubilarna sezona PlayDrame

04_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PlayDrama
Jubilarna sezona PlayDrame

Kazalište PlayDrama najavilo je svoju jubilarnu 10. sezonu. Fokus predstava ove godine bit će djeca.

Umjetnički ravnatelj PlayDrame Matko Botić najavio je kako će se ove jubilarne sezone predstave baviti potomstvom, a pokušat će odgovoriti na pitanja što djeca danas rade, čemu se nadaju i mogu li se ičemu nadati.

Dijete našeg vremena

Premijera prve predstave „Dijete našeg vremena“ održat će se u klubu Quasimodo 23. listopada. Radi se o autorskom radu mlade dramaturginje Ivane Vuković dok režiju potpisuje Helena Petković. Predstava je nastala u suradnji sa studentima treće godine Umjetničke akademije u Splitu (Luka Šatara, Lovre Kondža, Stipe Jelaska, Petar Salečić) kojima je ovo prvi veliki projekt. Umjetnički ravnatelj Matko Botić istaknuo je predstava govori o jako teškim temama, ali na neobavezan i duhovit način. - Mislim da je jako kritična o političkom trenutku u kojem se nalazi Split i Hrvatska, i mislim da je ta kombinacija četiri vrlo zabavna, mlada, energična glumca i vrlo ozbiljne kritike društva u kojem živimo izuzetno zanimljivi i dobitna kombinacija za prvu predstavu sezone – rekao je Botić.

Tekst predstave je nastajao na probama. Autorica i redateljica su došle sa idejom i planom na probe gdje su u suradnji s mladim glumcima stvarali materijal. - Zapravo smo mjesec i nešto bili u improvizacijama gdje su glumci stvarno proizveli gomilu sjajnog materijala i zapravo se onda radilo više o montaži i oblikovanju, doradi nečega što je zajednički tu nastalo – pojasnila je autorica Ivana Vuković.

Djeca recesije

Druga predstavljena predstava nosi ime „Djeca recesije“ i svoju premijeru će imati 16. studenog na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta. Autor predstave je nagrađivani mladi pisac Dino Pešut, a za režiju je zaslužan Ivan Plazibat. „Djeca recesije“ govori o međugeneracijskom sukobu u splitskom kontekstu. - Na neki način Dino se zapravo i u svojim romanima i u svojim dramskim djelima, uvijek se bavi istom temom. Uvijek se bavi nekom generacijom koja je već dva desetljeća i više ogrezla, odrasla u društvu cinizma, korupcije i opće iskvarenosti. Dino se uvijek bavi, na neki način, malim monstrumima i nema puno sažaljenja za svoje likove – objasnio je redatelj Ivan Plazibat.

Uloge tumače troje mladih studenata Umjetničke akademije – Paola Kuvačić, Donat Zeko i Uršula Najev, te Goran Marković. Predstava je nastala u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića.

Hamlet

Treća najavljena predstava je klasični dramski tekst. Elvis Bošnjak režirat će „Hamleta“ u kojem će glumiti polaznici glumačkog studija. - Bitno nam je da se ne ispusti iz vida da PlayDrama nije samo premijerni naslovi, velika imena nego i konstantni, cjelogodišnji rad u glumačkom studiju – objasnio je umjetnički voditelj Matko Botić. Predstava se radi u koprodukciji sa Gradskim kazalištem lutaka Split gdje će i igrati.

Redatelj Elvis Bošnjak odabrao je Hamleta jer je obećao članovima glumačkog studija da će se oprostiti od rada s njima sa velikom predstavom. U predstavi će glumiti srednjoškolci koji su od malih nogu članovi PlayDrame, a na predstavi rade već godinu dana. - Trebalo je zapravo cijelu metodologiju zapravo osmisliti, na koji način da oni počnu shvaćati Hamleta. Predstava sa klincima za klince. Cilj je da u potpunosti približimo jedan takav tekst i njima koji su igrali i ovima koji su gledali – objasnio je Bošnjak.

Glumački studio

Program glumačkog studija najavila je njegova nova voditeljica Justina Vojaković Fingler. Mlađi uzrasti radit će „Romea i Juliju“. Pokušat će pokazati kako današnji 14-godišnjaci vide zabranjenu ljubav. Najmlađi će raditi na predstavi „Petar Pan“, koje je jako bliska djeci zbog teme odrastanja. Ove godine PlayDrama će sudjelovati na završnoj večeri Pričigina. Odrasli članovi glumačkog studija odigrat će tri teksta sa prijašnjih izdanja Pričigina, a gledatelji će morati prepoznati o kojoj je priči riječ.

Za više informacija o predstavama pratite službenu stranicu PlayDrame.