Još jedno uspješno Ljeto

Još jedno uspješno Ljeto

Neke su izvedbe prošle više, neke manje zapaženo, neke su bile uspješnije, neke manje uspješne, no sve u svemu Splitsko ljeto uspjelo je ponovno zaintrigirati, predstaviti nešto novo, te oživjeti ljetnu kulturnu ponudu grada.

 Koncert Zagrebačkih solista u Meštrovićevim Crikvinama ispratio je u petak, 14. kolovoza, 61. Splitsko ljeto koje je, nakon izvedbe u 22.30 sati, zaključeno u dvorištu Galerije Meštović.

Komorni gudački ansambl pod vodstvom glasovitoga violinista Sretena Krstića, koji je ujedno i koncert-majstor Münchenske filharmonije, tijekom devedeset minuta pružili su publici istinsku koncertnu poslasticu. Interpretacijama djela Petra Iljiča Čajkovskog, Béle Bartóka i Astora Piazzole učinili da se pojam o vremenu i mjestu izgubi. Šteta doduše što se činilo da je koncert proletio prebrzo i trajao prekratko.

U sklopu ceremonije zatvaranja donesen je osvrt na proteklih mjesec dana kada je Splitsko ljeto, iako srezanog budžeta, uspjelo na 19 različitih lokacija u Splitu, ali i okolici, predstaviti 50 izvedbi, od kojih su održane tri premijere u vlastitoj produkciji i koje su uključivale i dvije praizvedbe. Tijekom srpnja i kolovoza predstavili su se u nešto drugačijem izdanju Peristil, Prokurative, Sustipan, podrumi Palače i Meštrovićev kaštilac, kalete Lučca, Galerija umjetnina, te zgrada i dvorište HNK.

Neke su izvedbe prošle više, neke manje zapaženo, neke su bile uspješnije, neke manje uspješne, no sve u svemu Splitsko ljeto uspjelo je ponovno zaintrigirati, predstaviti nešto novo, te oživjeti ljetnu kulturnu ponudu grada.

U sklopu zatvaranja dodijeljene su i tradicionalne nagrade Judita za najvrjednija umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Festivala. Ovogodišnje statue otišle su u ruke violončelistici Kajani Pačko i gitaristu Petritu Çekuu, te glumcu Slavenu Španoviću za ulogu u predstavi Plemena. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da su nagrade itekako zaslužene u obje kategorije, budući da sam imala priliku prisustvovati i koncertu i predstavi.
Glazbeni i žiri u sastavu Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov jednoglasno je odlučio da su Pačko i Çeku svojim koncertom u dvorištu Galerije umjetnina zaslužili nagradu za najveći glazbeni doseg ovog Ljeta.
- Prelijepo sjedinjen zvuk violončela i gitare otkrio je svo bogatstvo umjetničkog dara sjajnih mladih glazbenika koji solistički ostvaruju osobite uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov koncert bio je pravi dar splitskoj publici žednoj i željnoj umjetničkog izričaja. Večer satkana od vrijednih naslova različitih stilova, od baroknih do suvremenih ostvarenja, ponudila je izvorne skladbe za ovaj duo, ali i prilagodbe koje su dijelom i sami osmislili. Nježnim glazbalima, osobito gitari, neprimjeren prostor Galerije umjetnina, uskratio je puninu doživljaja – žalimo za svakim nedovoljno čujnim tonom Çekuova istančanog emotivnog muziciranja. Po svemu izniman duo podario nam je koncert koji ćemo trajno pamtiti – rekla je Tatjana Alajbeg prilikom pojašnjenja odabira žirija.

Slaven Španović osvojio je dramski žiri u sastavu Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez ulogom gluhonijemog Billya u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević.
- Preciznim, iscrpnim i profesionalnim studijem gluhonijeme osobe, Slaven je uveo gledateljstvo u svijet čovjeka bez važnog osjetila zvuka, u prostor njegove apsolutne tišine zbog čega je prinuđen da neprekidno izgrađuje mostove prema svijetu čitanjem s usana riječi, umjetnim govorom ili zamišljenom izgradnjom zvukovnog oglašavanja onoga što samo vidi. U klimaksu komada, kad se njegova kriza drugačijeg u obiteljskom zajedništvu uspinje, Španovićev Billy u velikom obračunu otkriva tijelom, znakovljem gluhonijemih i emocionalnim nabojem začuđujuću dinamiku svoje osamljenosti, strah i podozrivost prema drugom, opasno skrivenom iza zastora njegove vječne tišine. S takvim dosegom čin glume postaje i znanstven važan – obrazložio je Vlatko Perković.

Za sam kraj, zastavu Splitskog ljeta pred Meštrovićevom galerijom spustila je renomirana splitska glumica Dara Vukić, koja od samih početaka Festivala doprinosi njegovom programu.

Info zona Facebook