Jelen odveo M.O.R.T. na MTV!

23_07_2013 / 23:44h  |  Autor: KMaja  |  Foto: arhiva benda
Jelen odveo M.O.R.T. na MTV!

Sinjski psihodelični punk blueseri M.O.R.T. pobjednici su Jelen Demofesta, najutjecajnijeg festivala demo bendova u regiji. Svježe dojmove s puta, kao i neke od planova za budućnost, podijelio je s nama Kikos, basist benda.

Sinjski psihodelični punk blueseri M.O.R.T., s čijeg smo snimanja  demo albuma prenijeli dojmove u listopadu prošle godine, pobjednici su najutjecajnijeg festivala demo bendova u regiji, Jelen Demofesta. Prvom nagradom, koja obuhvaća snimanje albuma i video spota za jednu pjesmu koji će se prikazivati na kanalu MTV Adria, sedmeročlani je žiri nagradio energični i autentični bend čiju je svirku s jednakim oduševljenjem prepoznala i publika na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Svježe dojmove s puta, kao i neke od planova za budućnost, podijelio je s nama Kikos, basist benda.

>> M.O.R.T. u Kockinom studiju


Možda mi i nismo bili najbolji bend, ali smo nekako uspili taknut žiri


– Došli smo svirat u novi grad, predstavit se novoj publici, a na kraju je ispalo sjajno. Prvi dan smo držali fige da prođemo da bi imali plaćen smještaj i ostalo i za zadnji dan, a u finalu smo izašli na pozornicu totalno opušteno, šta nam je i pomoglo – kaže Kikos, naglašavajući da je konkurencija u finalu bila dosta jaka. – Možda mi i nismo bili najbolji bend, ali smo nekako uspili taknut žiri, nekako bit drugačiji od ostalih. Posebno bi istaknuo Kontradikshn iz Slovenije koji su kasnije bili treći, ali mislim da je moga pobijedit bilo koji bend koji je uša u finale – dodaje.

Davor Gobac, jedan od članova žirija, istaknuo je da ne shvaća zašto neki bendovi pjevaju na engleskom, a M.O.R.T. karakterizira jako vješta upotreba hrvatskog jezika, koji vrlo dobro funkcionira u pjesmama, pa se nameće pitanje – možda im je upravo to donijelo prednost? – Teško je reći koliko to pomaže... Najlakše objašnjenje je da na materinjem jeziku na ovakvom festivalu ne možeš imati minus, a s engleskim možeš ako imaš loš izgovor ili se ne možeš unit u pismu. Možda je to Gobac primijetio kod nekih – kaže Kikos.

Demo bend može puno toga naučiti samim sudjelovanjem na ovakvom događaju

Pobjeda donosi snimanje albuma i video spota, ali umjetnički integritet i želje benda trebali bi se ispoštovati. – Koliko smo razumjeli, imamo ograničenje samo u smislu cenzure eksplicitnih scena i govora. Snimanje i montiranje vjerojatno obavlja MTV ekipa, a za ostalo se nadamo da će nam dati slobodu. Zapravo je najvažnije kod spota to šta imamo zajamčeno prikazivanje na MTV Adria – kaže Kikos i dodaje da još nemaju odgovore na sva pitanja, među kojima je izbor pjesama, producenta, studija. Tek se slažu dojmovi sa festivala, ali planiraju ostati svoji. – Nećemo se odreći snimanja svih instrumenata odjednom, tako da i dalje zadržimo energiju sa živih nastupa. A pokušat ćemo i Sulu (Marko Perčić, Studio ¾, s kojim su snimili demo Vrhunsko dno, op.a.) uključit dijelom u priču – ističe Kikos.

Bez obzira na pobjedu, M.O.R.T.  je jako zadovoljan iskustvom stečenim na festivalu, te članovi smatraju da demo bend može puno toga naučiti sudjelovanjem na događaju ovoga kalibra. – Sudjelovanje na Jelen Demofestu koristi jako puno jer je nekoliko razina iznad svih drugih demo festivala. Organizacija je uigrana do posljednjeg detalja. Demo bendovi su na prvom mistu bez obzira na headlinere. Svirali smo ispred tri tisuće ljudi u natjecateljskom dijelu, a nakon proglašenja možda i deset tisuća, a to 'ko zna hoćemo ikad ponovit. Osim toga, svi bendovi su bili disciplinirani, naučili smo ozbiljno obavit posa, a onda se kasnije zabavljat. Pohvatali smo puno kontakata, od bendova, novinara i ostalih. Jedno odlično iskustvo za bend u usponu – zaključuje Kikos.

M.O.R.T.-ov zakon: Dvanaesti bubnjar je najbolji bubnjar

Kao što smo spomenuli u razgovoru objavljenom u listopadu, bend nije pratila sreća s bubnjarima, no dolaskom Mile Mijača situacija se okrenula u korist benda. Pitali smo traže li još bubnjara, na što je Kikos odgovorio: – Mile se davno udomaćio, ovakva pitanja više ne triba postavljat, valjda se to dalo shvatit. Ponekad se poklope obveze PleSke, Riffovskog i M.O.R.T.-a, ali to se rješi. Možda uskoro odradimo skupa turneju, pa možda nakon toga svi budemo morali tražit novog bubnjara jer nisam siguran da će Mile priživit.

Sviraju kad stignu, a stižu na West Herzegowina Fest i Cicvaru

M.O.R.T. nemaju turneju u planu, sviraju kad stignu, a točne datume i najave potražite na njihovoj Facebook stranici. Što se konkretnih najava tiče, Kikos kaže: – Zasad imamo dogovor za West Herzegowina Fest 1.8., i za festival Cicvara 17.8. u Neumu. Nešto se još dogovara, ali pošto (još) nismo profesionalci, teško je uskladit poslove da bi češće svirali. Tako da tražimo sponzora, barem da nam kupi kombi i dio opreme šta nam nedostaje, pa ćemo se sami snać za pare i moći ćete nas gledat i slušat svaki tjedan.