Jazzasta veljača u GKL-u

04_02_2015 / 18:56h  |  Autor: K. T.  |  Foto: Repassage/Fb
Jazzasta veljača u GKL-u

Peti po redu Jazz u veljači otvorit će splitski Repassage u pratnji Mate Matišića, a ljubitelje jazza razveselit će i vijest o nastupu Zorana Predina i Damira Kukuruzovića te Blazin' Quarteta.

Gradsko Kazalište Lutaka Split i ove godine, peti put za redom, organizira ciklus koncerata pod nazivom Jazz u veljači koji će na daske splitskog lutkarskog kazališta dovesti poznate zvijezde, ali i neka nova imena jazz scene. Ovogodišnji program započinje 7. veljače nastupom mladog splitskog kvinteta Repassage u pratnji gitarističkog virtuoza i omiljenog gosta jazz programa „kod lutaka“ Mate Matišića.

Mladi splitski kvintet Repassage slijedi stilski pravac gipsy swing koji je obilježio tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća u europskoj popularnoj glazbi te započeo razvoj jazz kulture u Europi. Aktivno djeluju na glazbenoj sceni od 2012. godine u postavi Martina Matković (udaraljke), Kajo Milišić (gitara), Duje Divić (saksofon), Marko Pažanin (gitara) i Jelena Galić (vokal i kontrabas). 

Osim obrada poznatih standarda old-school jazza, Repassage će publici u GKL-u predstaviti i autorski materijal nastao tijekom protekle godine, a koncert će izvesti uz podršku poznatog dramskog pisca, multiinstrumentalista, skladatelja i gitarističkog virtuoza Mate Matišića.

Iduću, valentinovsku, subotu (14. veljače) nastupit će Zoran Predin, slovenski pjevač, skladatelj, tekstopisac, kantautor, osnivač kultne grupe Lačni Franz. U svojoj dugoj karijeri Predin je objavio 34 albuma različitih glazbenih žanrova. Trenutno nastupa u žanrovski različitim koncertnim programima, a ove godine u splitskom GKL-u predstavit će onaj s Damirom Kukuruzovićem, jednim od najboljih gypsy jazz gitarista u regiji i velikim štovateljem ostavštine Djanga Reinhardta. Kukuruzović je sa svojom Django Bandom, čiji su članovi Bruno Urlić (violina i vokal), Ivo Sanković (bass), Goran Grgurač (ritam gitara) i Nenad Novalić (doboš), izdao dva albuma; Green Hill Gypsy Swing i Manouche. Sa Zoranom Predinom objavio je singl Uzmi me, a sam Predin kaže da najbolje tek dolazi!

Na zajedničkom koncertu izvest će brojne pjesme sa uspješnih solo albuma, gypsy swing standarde i Predinove najveće hitove koji pod Damirovim prstima oživljavaju na originalan način i nezadrživom energijom pokreću publiku!

Ciklus će 28. veljače zatvoriti Blazin' Quartet iz Amsterdama, bend koji ne poznaje glazbene granice, a njegovi članovi se usuđuju miješati svu glazbu koju vole i u kojoj se osjećaju dobro, kako bi slušatelja uvukli u vlastiti svijet. Raznoliko europsko podrijeklo osjeća se u njihovom jazz izričaju, dok se glazba oslanja na melodiju, ritam i međuigre, a nedostatak akorda instrumentima daje prostora za elektroničke zvukove i petlje. Srđan Ivanović (bubnjevi, kompjuter i kompozicija), Joad Driessen, (tenor saksofon) i Mihail Ivanov (bas) diplomirali su na Conesrvatorium de Amsterdam, a Michael Rorby (trombon) na Kungl Musikhogskolan s posebnim počastima. Odmah nakon studija karijera im kreće uzlaznom putanjom i svoju kvalitetu dokazuju već 2009. kada osvajaju neke od najprestižnijih nagrada u Europi, Dutch Jazz Competition i Holland Casino Jazz&Pop Award. Njihov album prvijenac Finding a way (2009.) izvrsno je primljen među kritikom i publikom. Drugi album Jalkan Bazz, izlazi 2012., a producirao ga je kultni crnogorski umjetnik Rambo Amadeus.

Sva tri koncerta održat će se u Gradskom kazalištu lutaka Split s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 021 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1.