Budućnost energenata u RH

22_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Zelena akcija
Budućnost energenata u RH

Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokument je kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena.

Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima - poručili su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea danas ispred Vlade RH.

Na performansu su upriličili potpisivanje Plana između premijera Plenkovića i Darth Vadera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično prikazali kako nas predloženi Plan vodi na mračnu stranu, a ne na put brze tranzicije koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posljedice klimatskih promjena.

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena.

Rast planiranih projekcija proizvodnje nafte i plina do 2040. godine
 - Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva te odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine - komentirao je Luka Tomac iz Zelene akcije.
Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva poput krčkog LNG terminala i Jadransko-jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine.
- Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vjetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudionika te tranzicije - dodao je Tomac.

Hrvatska zadržava ugljen, kojega u sljedećih 10 godina napušta većina EU
Zoran Tomić iz Greenpeacea je izjavio: - Kad pogledate taj plan, on kao da je rađen u nekom idealnom svijetu gdje sve štima pa nije potrebno stvari hitno mijenjati nego ih pustiti da se kotrljaju. Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Npr. cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36%, uz plan je nešto malo iznad 36%. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU.

Vladin Plan se ne referira ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5°C na ljude i okoliš, prema kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike te što prije napustiti korištenje fosilnih goriva. Znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C.

Ovim putem udruge pozivaju sve građane i građanke da se uključe u javno savjetovanje te pošalju komentare do 28. studenog.