Janjetina za brže tamnjenje kože

04_06_2013 / 11:17h  |  Autor: Nela Tomić  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Janjetina za brže tamnjenje kože

Koliko zapravo znamo o zaštiti od sunca? Prije predavanja mislila sam da znam poprilično... Na našim prostorima možemo se izložiti suncu svega 20 minuta i nakon toga se pojavljuju oštećenja kože pa i opekline.

Koliko zapravo znamo o zaštiti od sunca? Prije predavanja prof.dr.sc Neire Puizine - Ivić mislila sam da znam poprilično. Kapu i naočale na glavu, kremu visokog zaštitnog faktora malo utrljam po tijelu i spremna sam za plažu. Naravno, to je sve ok ako ćemo stvari postaviti - bolje išta nego ništa. Iako živimo na geografskom području koje ima dovoljno sunca, evolucijski nismo razvili zaštitu kože. Počeli smo se sunčati tek 20-ih godina prošlog stoljeća.

Dobre strane sunčanja su: atraktivnija put, dobro se osjećamo, prirodno proizvodimo vitamin D, a i sunčanje je dobro za izlječenje nekih kožnih bolesti kako što je psorijaza. Dok su loše strane izlaganja suncu: opekline, ubrzano starenje kože, fotoalergije i slično. Bez izlaganja suncu 1000 puta je manja proizvodnja vitamina D što izaziva rahitis, podložniji smo osteoporozi, depresiji i lošem raspoloženju, ali koža nam stari sporije.

Oštećenja kože pojavljuju se nakon svega 20 minuta sunčanja

U spektru sunčeva zračenja na ultraljubičasto zračenje otpada samo 10% energije. UVC su najopasnije i one srećom ne dopiru do zemlje jer se apsorbiraju u ozonu. Ono od čega se moramo zaštiti su UVA i UVB zračenje. UVB (bad, burn, bronzing) ne prodire duboko u slojeve kože te izaziva akutno oštećenje kože u obliku opeklina, koje dovodi do degeneracije kože, njezina starenja, a može izazvati i rak kože zbog oštećenja gena za obnovu stanica kože.

Ultraljubičasto zračenje tipa UVA (aging, alergy) prodire u dublje slojeve kože uzrokujući oštećenja i mogući razvoj raka kože u kasnijoj fazi života. Staklo i neke vrste plastike potpuno blokiraju UVB zračenje, a uopće ne smetaju UVA zračenju.

Na našim prostorima možemo se izložiti suncu svega 20 minuta i nakon toga se pojavljuju oštećenja kože pa i opekline. Zaštitni faktor (SPF) nekog sredstva govori koliko vremenski dugo izlaganje UVB zračenju izaziva određeni stupanj crvenila kože u usporedbi s vremenom za isti stupanj crvenila na nezaštićenoj koži. Dakle, pomnožimo zaštitni faktor s 20 i dobijemo minutažu koliko možemo bezbrižno biti izloženi suncu, a da ne izgorimo. Odnos zaštitnog faktora i zaštite od UV zračenja ne mijenja se linearno - SPF 2 apsorbira 50% UV zraka, SPF 4 75%, SPF 8 87%, SPF 16 93.6%, SPF 32 96.9%...

Boja odjeće: idealna je plava, no crna ima najjači zaštitni faktor


Kad nam koža potamni naš prirodni faktor je 4 pa se tad može koristiti krema s manjim zaštitnim faktorom. Krema sa zaštitnim faktorom se nanosi u debelom sloju pola sata prije izlaganja suncu. Ako ne volite da ste na plaži bijeli poput kreča namažite se kod kuće i kad se krema upije idite na plažu. Ako se samo malo namažete pa i jakim SPF-om u startu gubite 50% zaštite. Nakon plivanja, izgubite do 80% zaštitnog faktora pa je preporučljivo da se istuširate u slatkoj vodi i ponovno namažete. Maslinovo ulje nema zaštitni faktor.

Što se odječe tiče, najjaču zaštitu daju poliesterska vlakna tj. sintetika, bijela pamučna majica ima faktor 4, a kad se smoči, zbog rastezanja ima faktor 2. U biranju boja odjeće idealna je plava, no crna ima najjači zaštitni faktor, dok boja pijeska ima najslabiji. Idealan obod šešira je 7 cm, dok šilterice štite samo čelo. Sunčane naočale su jako bitne, no treba izabrati one koje imaju jaku UV zaštitu.

Za brže tamnjenje pomaže - janjetina, losos, leća...

Za brže tamnjenje mogu nam pripomoći i neke prehrambene namirnice poput purećih prsa, lososa, kikiriki, leća, janjetina... Na solariji ne pomišljajte, nek' mi kozmetičarke oproste, ali to je tretiranje kože velikom količinom UVA zraka u kratkom periodu, a to nije nikako zdravo ni poželjno za vašu kožu. Čak ni UV lampe za umjetne nokte nisu zdrave. Pa 'ko voli nek' izvoli. A nakon sunčanja dobro je koristiti losione poslije sunčanja kako ne bi došlo do dehidracije kože te da u listopadu boja ne bi ostajala na ručnicima i odjeći.

Ovo jako zanimljivo predavanje organizirala je Udruga leukemije i limfomi – Split. I iskreno se nadam da će uskoro organizirati neko novo predavanje jednako zanimljivo i da će biti popraćeno s još brojnijom publikom.