Izložba splitskih grbova

13_02_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Muzej grada Splita
Izložba splitskih grbova

U Muzeju grada Splita do 30. travnja možete pogledati izložbu Splitski grbovi. Ukupno je pet različitih muzejskih prostora obuhvaćenih izložbom, a obrađen je pedeset i jedan muzejski grb.

U Muzeju grada Splita do 30. travnja možete pogledati izložbu Splitski grbovi. Izložbom kamenih grbova koji se čuvaju u muzeju po prvi put se predstavlja baština grada Splita zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske, odnosno grbove plemićkih i građanskih obitelji i crkvene grbove.

Ukupno je pet različitih muzejskih prostora obuhvaćenih izložbom i to dvorana za povremene izložbe u prizemlju Muzeja uz mogućnost posjeta izloženih grbova kroz stalni postav od dvorišta i lođe muzeja, izdvojenih cjelina gradskih grbova i obiteljskih grbova obitelji Marulić do prostora terase na prvome katu.

Obrađen je pedeset i jedan muzejski grb, od kojih većina predstavlja odlično sačuvane grbove koji su se nekada nalazili na splitskim zgradama i objektima ili grbove sačuvane djelomično, a opet kao dio nekog objekta i arhitekture.

Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Splita Elvira Šarić Kostić. Autori likovnog postava su viši restaurator Mirko Gelemanović i restauratorica Helena Tresić Pavičić.

Zbirka grbova kao podzbirka Zbirke kamenih spomenika Muzeja grada Splita, sastoji se od povijesnih državnih obilježja, gradskih grbova, grbova predstavnika vlasti, plemićkih i obiteljskih grbova te grbova crkvenih dostojanstvenika koji su obilježavali i ukrašavali pročelja javnih i obiteljskih zgrada, dijelove palača, krune bunara, prozore i crkve, crkvene zvonike ili nadgrobne ploče.
Poznato je da je Split imao neke od najstarijih grbova među ostalim dalmatinskim gradovima. Ponosan što je sagrađen među zidinama palače velikog rimskog imperatora, Split za svoj grb nije izabrao lik svog sveca i zaštitnika sv. Dujma, kao većina dalmatinskih gradova, već sliku utvrđenog grada – Dioklecijanove palače - u kojoj se razvio srednjovjekovni grad.
(viša kustosica: Elvira Šarić Kostić)

Vezano za izložbu osmišljen je cijeli program događanja i raznih aktivnosti koje pridonose sadržajnosti i interaktivnosti izložbe.

Više o pojedinim grbovima moći ćete saznati na web i Facebook stranicama Muzeja grada Splita.