Lica straha pred nacizmom

21_01_2014 / 14:36h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: queerzagreb.org
Lica straha pred nacizmom

Cilj je izložbe u galeriji Praktika pokazati da su žrtve nacističke politike, uz Židove, Rome, osobe s posebnim potrebama, osobe s društvenim smetnjama, političke neistomišljenike i ostale neprijatelje Reicha, bili i homoseksualci.

Tema o pravima LGTB zajednice prilično je aktualna i, iako njezini članovi ni danas nisu ravnopravni s ostalim građanima, izložba Nacistički teror nad homoseksualcima 1933 – 1945 donosi nam sliku o tome kako je LGTB zajednica bila tretirana prije i za vrijeme Drugo svjetskog rata. Izložba je prvi put postavljena u Zagrebu 2008. godine, a zatim u Rijeci i Puli, te izvan granica Hrvatske - u Beogradu i Skopju. U suradnji sa splitskom Koalicijom udruga mladih organizatori Queer Zagreb predstavili su izložbu i splitskoj publici u Galeriji Praktika.

Dokumenti, fotografije i tekstovi u okviru izložbe govore o jednom specifičnom povijesnom trenutku u kojem je dominantna ideologija prepoznala seksualnost kao jedno od važnih sredstava za kontrolu društva, osnosno za manipulaciju. Nacistička ideologija usko je povezivala seksualnost uz natalitet i prosperitet države, te su zbog toga homoseksualci bili osuđivani, proganjani i kažnjavani. Prema riječima Adolfa Hitlera, nacistička država imala je namjeru promicati pobjedu boljeg i jačeg, te zahtijevati submisiju inferiornijeg i slabijeg. Između 1933. i 1945. uhićeno je oko 100 000 muškaraca, a polovica ih je i osuđena. Zatvorske kazne varirale su ovisno o seksualnim radnjama i dosjeu pojedinca.

Cilj je izložbe pokazati da su žrtve nacističke politike, uz Židove, Rome, osobe s posebnim potrebama, osobe s društvenim smetnjama, političke neistomišljenike i ostale neprijatelje Reicha, bili i homoseksualci. Upravo zbog toga ova izložba prikazuje veliki broj ljudskih lica, koja su pred Gestapovim fotaparatima za vrijeme slikanja za kažnjeničke kartone bila prestrašena i tužna, ali neka od njih i ponosna.

Nakon Splita, gdje će biti do 23.1., izložba će biti predstavljena i u Crnoj Gori.