Sveučilišta budućnosti

08_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: UNIST
Sveučilišta budućnosti

U okviru konferencije, Sveučilište u Splitu je, kao član saveza Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Brestu, Kielu, Gdanjsku i Malti, potpisalo Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora ovog Saveza, čime je simbolično je označen početak suradnje partnerskih sveučilišta predvođenih idejom: “Živjeti održivo pored mora, od mora i s morem“ pružili podršku u razvoju područja europskog visokog obrazovanja.

Delegacija Sveučilišta u Splitu predvođena rektorom prof.dr.sc. Draganom Ljutićem u Bruxellesu je sudjelovala na konferenciji Inicijativa Europska sveučilišta – Izgradnja sveučilišta budućnosti u organizaciji Europske komisije, koja okuplja rektore i ministre obrazovanja iz 17 alijansi Inicijative Europskih sveučilišta. Riječ je o događaju kojim će simbolično započeti nova era razvoja područja visokog obrazovanja.
U okviru konferencije, Sveučilište u Splitu je, kao član saveza Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Brestu, Kielu, Gdanjsku i Malti, potpisalo Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora ovog Saveza. Simbolično je označen početak suradnje partnerskih sveučilišta koji su predvođeni idejom:
“Živjeti održivo pored mora, od mora i s morem“ pružili podršku u razvoju područja europskog visokog obrazovanja.
Osnovni ciljevi Saveza su, među ostalim, razvijati najkvalitetnije akademsko, inovativno i poduzetničko okruženje koje promiče izvrsnost u obrazovanju, osposobljavanju i istraživanju u područjima specijalizacija te prenošenja znanja na društvo kroz različite aktivnosti. Ukupno 68 fakulteta uključenih u projekt razvijat će inovativne pedagogije i promovirati najnovije digitalne tehnologije, a više od 120 tisuća studenata dobit će priliku prisustvovati nastavi ili praksi (fizički i virtualno) u jednoj od partnerskih zemalja. Jedan od ciljeva je i stvaranje
otvorene baze znanja i otvaranje znanosti prema društvu u kojem živimo, s nadom da će ta dobra praksa u budućnosti nadići granice saveza.
Na konferenciji su ministri, predstavnici 17 Europskih sveučilišta, studenti i akademici istraživali niz tema vezanih za budućnost visokog obrazovanja: potrebe da nova generacija učenika, nastavnika i istraživača pronađe rješenja za suvremene društvene izazove, zatim pripreme mladih za posao i društvo budućnosti, ubrzavanje transformacije europskih visokih učilišta kako bi se osigurala njihova kvaliteta, uključivost i međunarodna konkurentnost. Jedna od vodećih inicijativa u okviru obrazovne strategije budućnosti je upravo Inicijativa Europska sveučilišta, čiji je predstavnik i Sveučilište u Splitu.
Na skupu je uz prof. dr. sc. Blaženku Divjak, ministricu znanosti i obrazovanja RH, sudjelovala delegacija splitskog sveučilišta, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prorektorice prof.dr.sc. Đurđica Miletić i prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektor prof.dr.sc. Goran Kardum, Ivana Pletković, voditeljica Ureda rektora, te predstavnica studenata Marina Crnjac Žižić.