Iz Wroclawa na Radio Split

29_07_2014 / 09:55h  |  Autor: Sanja Šušak  |  Foto: A. M.
Iz Wroclawa na Radio Split

Nakon što je mladi Poljak Michal Kaproń stekao diplomu sveučilišnog prvostupnika, počeo je tražiti stručnu praksu u Splitu. Na poslane 32 molbe dobio je samo jedan odgovor - ali bio je pozitivan!

 Svi mi koji smo iskusili čari studijskog boravka u inozemstvu putem Erasmusa, poželjeli smo ponoviti to iskustvo odlaskom na Erasmusovu stručnu praksu. Tako je bilo i s mladim Poljakom Michalom Kaprońom.

Ovaj student slavistike na Filološkom fakultetu u Wroclawu odlučio je ljetni semestar 2012. godine provesti u Rijeci kako bi usavršio poznavanje hrvatskog jezika. Odmah mu je bilo jasno da se u Hrvatskoj osjeća kao svoj na svome i da mu samo 4 mjeseca nisu dovoljna. Nakon što je stekao diplomu sveučilišnog prvostupnika, počeo je tražiti stručnu praksu u Splitu. Na poslane 32 molbe dobio je samo jedan odgovor! Bio je to odgovor urednice s Radio Splita Vedrane Krstić Ivanišević i, pogađate, bio je pozitivan! Papirologiju, koja se inače rješava mjesecima, zahvaljujući njenoj ažurnosti, sredio je u samo tjedan dana. - Stručna praksa na Radio Splitu nadmašila je moja očekivanja. Preporučila mi ju je prijateljica koja se ovdje usavršavala lani, a najviše mi se sviđa pozitivan stav i sloboda koja mi je pružena u odabiru poslova, kreiranju tema. Teško mi je zamisliti bolje mjesto za praksu. Imam priliku učiti od profesionalnih novinara - ističe Michal koji, osim što vrijedno iskorištava pruženu priliku, aktivno sudjeluje kao volonter i u USE-IT info desku u Info zoni.

Za vrijeme studija u Rijeci pridružio se organizatorima Hartera Festivala te je tom prilikom upoznao i članove grupe Let3. U Splitu se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu pa je za poljske medije izvještavao s Ultre, a marljivo prati i izvedbe na 60. Splitskom ljetu. Na pitanje postoji li neki kutak u Splitu koji ga se posebno dojmio, Michal na iznenađenje odgovara: - Splitsko brodogradilište i Kopilica s Kozjakom u pozadini. Spoj toliko ružnoga i toliko lijepoga privlačniji mu je i od same Dioklecijanove palače!

Očaran je vodenim sportovima, posebno veslanjem i jedrenjem. S obzirom na svoje brojne aktivnosti, kući će se vratiti s hrpom autorskog materijala koji će prezentirati u poljskim medijima, ali i s velikom količinom novih znanja kojima će konkurirati na tržištu rada. - U Poljskoj je u svibnju zabilježena stopa nezaposlenosti mladih od 24%.. Oglasa ima dosta, ali mladima fali kompetencija jer sama diploma nije dovoljna za dobivanje ozbiljnog posla. Mlade je još uvijek potrebno snažno poticati na volontiranje i razvijati im svijest da će im volontersko iskustvo biti jako korisno prilikom traženja zaposlenja - smatra Michal, a na pitanje vidi li svoju budućnost u novinarskoj profesiji odgovara: - U planu imam i studij arapskog jezika., a volio bih da moj posao bude spoj nautičke industrije, vodenih sportova te arapskog i poljskog jezika na području Balkana. Zanimljiva mi je vojna akademija, mornarica i mirovne snage... Vidjet ćemo! - sa smijehom završava Michal.