Isti ljudi, druga mjesta

15_11_2013 / 14:49h  |  Autor: A.M.
Isti ljudi, druga mjesta

Tko će petak provesti pred malim ekranima, ima izvrstan razlog da u 21:05 upali TV Jadran i pogleda emisiju Cenzura, u kojoj će se prikazati dokumentarni film o imigrantima u Austriji i o preprekama s kojima se susreću na putu prema integraciji.

Tko će petak provesti pred malim ekranima, ima izvrstan razlog da u 21:05 upali TV Jadran i pogleda emisiju koju uređuje Cenzura Plus, udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda.  U emisiji će se prikazati dokumentani film Isti ljudi, druga mjesta - izazovi migracije, sniman u Beču i okolicu, o imigrantima u Austriji i preprekama s kojima se kao manjina susreću u potrazi za boljim životom, kao i o svemu što država (ne) poduzima da bi te prepreke uklonila. 

Budući da upravo stav prema manjinama i njihov stupanj integriranosti (pri čemu je važno da manjina ne izgubi svoj kulturni identitet) odražavaju stupanj demokratičnosti pojedinog društva i pojedinaca koji ga čine, film je važno pogledati jer ne samo da osvještava probleme manjinskih grupa, nego bi mogao osvijestiti i naše potencijalne predrasude zbog kojih nekad mislimo da nam drugačijost predstavlja prijetnju.

Osim iskustava stručnjaka, film će pokazati i priče mladih imigranata i djece čiji su roditelji imigrirali u Austriju, a saznat će se i koje su temeljne barijere u integraciji prve i druge generacije imigranata.

O tome je li Hrvatska propustila izraditi kvalitetnu integracijsku politiku, osmisliti model integracije stranaca u naše društvo i tako raditi na uklanjanju ksenofobije i predrasuda, govorit će Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Emisija ce se reprizirati i sutra, a krajem mjeseca organizirat će se projekcija filma i u Info zoni, na kojoj će biti prisutan i dio protagonista dokumentarca.

Dokumentarac je nastao u sklopu projekta Empowerments Towards Equal Opportunities II, u kojem uz Info zonu sudjeluju organizacije iz Dalmacije i Slavonije i Baranje.