IKS Festival dovodi i Laibach

13_06_2014 / 13:02h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: IKS Festival
IKS Festival dovodi i Laibach

IKS Festival suvremenog kazališta održat će se od 16. do 23. lipnja u Splitu a u goste dovodi legendarni Laibach te niz zanimljivih projekata i predstava.

 IKS Festival međunarodni je festival suvremenog kazališta, čije se treće izdanje održava u Splitu od 16. do 23. lipnja 2014. Na festivalu se predstavljaju neki od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije.

Program se temelji na visoko estetskim projektima nezavisnih kazališnih skupina, interdisciplinarnim projektima koji primjenjuju nove tehnologije i medije.

Nositelj je ovogodišnjeg programa kultni slovenski bend Laibach, čijim nastupom u HNK Split započinje treće izdanje festivala. 

Program uključuje niz zanimljivih projekata, poput predavanja INFORMANCE Postgravity art:: kozmistična arhitektura Dragana Živadinova, Dunje Zupančič, Mihe Turšić. IKS nastavlja i s plesnim programom u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split, a posjetitelje očekuju i gostovanja slovenskih, talijanskih i španjolskih umjetnika: Rosa Hribar i Gregor Luštek s predstavom Četrnaest (Ljubljana, Slovenija), Erre Que Erre danza (Barcelona, Španjolska) Aguanta, te predstava Love will tear us apart u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec.

Matija Ferlin, često nazivan velikim kapitalom hrvatske plesne scene, mladi hrvatski plesač i koreograf, predstavit će se svojom predstavom Sad Sam Lucky. Nešto brutalnijem i radikalnijem ritmu doprinijet će Sluškinje – paralelna ekspozicija u režiji Gorana Golovka.
Za kraj, u sklopu projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu, IKS Festival predstavlja predstavu talijanske eksperimentale kazališne skupine Ricci Forte Wunderkammer soap #1_Didone.

Detalji o programu mogu se pronaći na linku.