I knjige će doć' na svoje

25_01_2007
I knjige će doć' na svoje

Skoro deset godina veliki dio fundusa splitske gradske knjižnice stoji deponiran daleko od očiju čitatelja… Obavljen je sav papirnati posao i prije desetak dana su počeli građevinski radovi na prenamjeni bivše Depadanse u središnji odjel Gradske knjižnice.

Povodom dolaska Pape Ivana Pavla II u Split, u srpnju 1998. središnji odjel Gradske knjižnice preseljen je iz Biskupove palače na - ulicu. Skoro deset godina veliki dio fundusa stoji deponiran daleko od očiju čitatelja pa su korisnici knjižnice osuđeni na područne knjižnice koje oskudijevaju i knjigama i prostorom.



Uoči Dana grada 2004. godine, nakon 15 godina ništkoristi i mnogih praznih obećanja MORH je konačno predao Gradu zgradu Depadanse kako bi se u njoj smjestila Gradska knjižnica.



Tek tri godine poslije obavljen je sav papirnati posao i prije desetak dana su počeli građevinski radovi na prenamjeni objekta.



Podsjetimo se što je Tamara Visković odgovorila forumašima koji su je u lipnju prošle godine pitali što je sa useljenjem…

Idejni projekt knjižnice je usvojen prije 2 mjeseca, a izvedbeni projekt će biti predan gradu 30.6., dakle na dan kad je sjednica Gradskog vijeća, i potom krećemo u natječaj za izvođača. U međuvremenu grad je angažirao konzultanta, gdina. Fadića, da vodi investiciju u naše ime (i biblioteke, naravno) te ishodi sve potrebne dozvole i izvršava potrebne revizije. Znam da se izvanjskom promatraču može činiti da stvari stoje, ali da bismo došli u fazu bagera i pikamera moramo odraditi i projekt, i dozvole i natječaje za svaki od segmenata, a ti natječaji imaju svoje zakonske rokove koji ne mogu biti mijenjani. Dakle, ako je rok za javni natječaj 30 dana (a to se odnosi i na projekt, i na izvedbu i na konzalting i na nadzor), onda je 30 dana, i to se mora poštovati, koliko god bi nam svima bilo draže da možemo ravno s projekta ići u izvedbu.

Dakle, radi se najbrže što je zakonski moguće. Kad će bit gotovo možemo točno reći tek kada dobijemo dinamiku radova od izvođača . Prije godinu dana moja je procjena bila najranije krajem iduće godine i mislim da je bila razmjerno realna. Započnu li radovi polovicom kolovoza ili u rujnu (što je optimalni mogući rok, jer natječaj ne možemo niti raspisati prije nego dobijemo projekt, pa kad uračunamo rok od 30 dana, onda je to već 8 mjesec) mogli bi biti dovršeni do proljeća 2007.

U idealnim kombinacijama rok za početak radova bio je kolovoz ili rujan 2006., a otvaranje novog središnjeg odjela u proljeće ove godine.



Kraj 2007. je sada realan, optimisti ovaj put nisu puno pogriješili. Konačno.

napisao / foto: Pile