I bitnici su bili na FALIŠ-u

05_09_2014 / 17:08h  |  Autor: Andreja Babić  |  Foto: FALIŠ press
I bitnici su bili na FALIŠ-u

Na drugoj su večeri Šindolićevi bitnici Šibeniku donijeli svjetsku ekskluzivu, razgovaralo se o temi Zašto (nas) se Crkva boji, Selvedin Avdić govorio je o zeničkoj željezari, a večer je zatvorena temom neposredne proizvodnje umetnosti.

Drugi dan festivala FALIŠ nastavljen je retrospektivom Gorana Devića i filmom Sretna zemlja, u kojem je prikazao putovanja dvije skupine ljudi: jedni su autobusom putovali u Bleiburg s amblemima NDH, drugi u Kumrovec na proslavu rođendana druga Tita. Film je sniman dvije godine uz potporu jednog norveškog instituta koji se bavio istraživanjem nasljeđa Josipa Broza u grafitima i narodnim pošalicama.

Kamere su pratile vođe puta i njihove putnike, te je zanimljivom montažom i snimanjem zvuka direktno s nekih protagonista filma stvorena nenametljiva prisutnost u centru događanja i dan je realističan uvid u razmišljanja i osjećanja ljudi koji su zaista zaluđeni određenim ideologijama odnosno osobama koje su, prema njihovom mišljenju, veće od samoga života. Scenarij je predviđao i umetanje snimaka iz trećeg autobusa, EU-autobusa koji je putovao Hrvatskom u predpristupno vrijeme, ali je Dević shvatio da bi on za ovu priču bio višak, iako tvrdi da je to zapravo bio najluđi autobus.

U Galeriji Matija otvorena je izložba Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali. Riječ je o privatnoj zbirci Dubrovčanina Voje Šindolića, pjesnika koji je neko vrijeme živio u Americi i prijateljevao s bitnicima, koji su mu poklanjali svoje skice, slike i crteže. Šibenik tako ima, kako su organizatori i najavili, svjetsku ekskluzivu, jer nikada nigdje nisu bili izloženi ti radovi Charlesa Bukowskog, Patti Smith, Jerrya Garcije, Williama S. Burroughsa, Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca i drugih.

Potom je na Trgu Ivana Pavla II opet pred mnogobrojnom publikom uslijedio okrugli stol Zašto (nas) se Crkva boji?na kojem su sudjelovali Jadranka Brnčić i Zoran Grozdanov, te Branko Sekulić kao moderator. Ti teolozi kršćanstvo u Hrvatskoj vide kao religiju koja je unazad 25 godina postala plemenska religija te se otklonila od svoje biti i zapustila duhovnost svojih vjernika, a nacionalistički Bog zamijenio je univerzalnog Boga. Crkvenjaci kao da su zaboravili da se Bog nije utjelovio u načela, već u čovjeka u liku Isusa Krista, kojeg se samo sporadično spominje čak i u Uskrsnim poslanicama hrvatskih biskupa, što je proučavala Jadranka Brnčić, jedina istaknuta teologinja u Hrvatskoj. Zaključili su da teologija u Hrvatskoj zapravo i ne postoji, odnosno da se ne bavi suvremenim tekovinama svjetske teologije i ne dopušta pluralizam, pa tako do nas teško dopiru i poruke i nastojanja samog Papa Franje koji se trudi vratiti Crkvu tamo gdje joj je i mjesto - u duhovni život vjernika.

Književni je program jučer zastupao bosansko-hercegovački pisac Selvedin Avdić iz Zenice, čiju su knjigu Moja fabrika predstavili Emir Imamović Pirke i Srećko Horvat. Roman je posvetio svom ocu, koji je čitav radni vijek proveo u zeničkoj željezari, koja je bila neodvojiva od Zenice i života njenih građana, te je upravo ona osiguravala kapital za izgradnju novih stanova, škola, vrtića, pa čak i zeničkog kazališta, koje je imalo jednu od najboljih pozornica u Europi. Selvedin Avdić već je svojim prvim romanom Sedam strahova stekao naklonost i engleske kritike, a svoj najnoviji roman, koji na koricama čak ima i komadić željeza, predstavio je vrlo duhovito i pokazao kako je tranzicija uništila još jedan grad na Balkanu.

Program je završio tribinom Tri pa jedan: književni i ostali razgovori o neposrednoj proizvodnji umjetnosti koju je vodio Kruno Lokotar, a sudjelovali su Goran Dević, Selvedin Avdić i Emir Imamovic Pirke. Bilo je riječi o financiranju umjetnosti i teškoćama s kojima se susreću umjetnici kada moraju prihvatiti poslove koji se kose s njihovim umjetničkim i osobnim uvjerenjima, pa se Goran Dević čak opisao kao kurva. Istaknuli su i problem idealiziranja socijalističke prošlosti, te zaključili da današnji kapitalisti više ulažu u sport nego u kulturu, jer im je to bolji potez u marketinškom smislu.

O stanju u profesionalnom sportu i njegovoj sprezi s kapitalom danas, na trećoj večeri, govorit će Ivan Ergić, bivši nogometaš i pjesnik, porijeklom iz Šibenika. Tribinu na kojoj će se predstaviti Inicijativa za demokratski socijalizam i Združena ljevica Slovenija vodit će Ankica Čakardić, filozofkinja i bivša voditeljica tv emisije Peti dan. Na pozornicu će se popeti i jedinstveni Damir Avdić i održati, vjerujem, koncert za pamćenje.