Dizajnerica Holy: GMO doli!

02_03_2012 / 03:54h  |  Autor: Antonija Kuzmanić
Dizajnerica Holy: GMO doli!

Posebno me veseli kada osvanu spektakularni naslovi tipa Ptičja gripa/SARS/Mars napada! U takvoj se ulozi nedavno našla i ministrica koja je dala intervju povodom tribine Mistični GMO...

Zbilja volim senzacionalizam koji je zavladao hrvatskim medijima, a posebno me veseli kada na portalima ili u novinama osvanu spektakularni naslovi sljedećeg stila: Stiže novo ledeno doba!, Smrtonosna bakterija se širi Europom! ili Ptičja gripa/SARS/Mars napada!. Iako je popularizacija znanosti iznimno važna i javnost treba izvijestiti o njenim najnovijim dostignućima, to se mora raditi pomoću provjerenih činjenica. Kako je u nas ipak zanimljivija popularizacija pod svaku cijenu (drama sells), novinari redovito kao stručnjaka zovu nekoga tko nema veze s mozgom, a kamoli sa dotičnom temom, ali eto voli pričati pa je šteta ne podijeliti njegov genij s ionako neinformiranom javnošću. Naravno, ta jadna javnost i dalje ostaje neupućena, ali zato dobije svoju dnevnu dozu zastrašivanja od vrlih nam eksperta. Također me dodatno impresionira, a pomalo i zastrašuje, kada svoje bisere na znanstvene teme prosipaju vladini službenici koji se navodno biraju po kompetentnosti (živi bili pa vidili).

U takvoj se ulozi nedavno našla i ministrica zaštite okoliša i prirode, dr.sc. Mirela Holy, koja je za portal cudaprirode.com dala intervju povodom tribine Mistični GMO. Ministrica je svoje negativno mišljenje o GMO-u (genetski modificiranim organizmima) formirala isključivo na temelju činjenice da se primjenom GMO-a smanjuje bioraznolikost, a kada joj je novinar spomenuo kako je Miroslav Radman više puta istaknuo da je i sama ljudska vrsta proizvod genetskih modifikacija, ministrica je odgovorila: "Svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav. Ne slažem se s gospodinom Radmanom i ne znam na temelju koje spoznaje temelji zaključak da smo nastali genetskom manipulacijom. Mislila sam da je u znanosti još uvijek široko prihvaćena teorija evolucije, ali možda nisam u tijeku. Teorije genetičke manipulacije kao objašnjenje nastanka Homo sapiensa vezivala sam, moram priznati, više uz teorije Ericha von Danikena koji je tvrdio da je čovjek nastao genetičkim usavršavanjem primata genima intelektualno razvijenijih vanzemaljaca." Ministricu vjerojatno nitko nije naučio slušati s razumijevanjem jer je više nego očito da Radman ne misli ni na kakve teorije zavjere, već na prirodne genetske modifikacije koje su jedne od osnovnih pokretača evolucije. Tu nažalost nije bio kraj ispadima pa je na pitanje jesu li Marijan Jošt i Valerije Vrček relevantni autoriteti za temu GMO-a ministrica odgovorila: "Ne poznajem stavove Valerija Vrčeka, ali velikim dijelom se slažem s gospodinom Joštom što znači da ga smatram relevantnim autoritetom za problematiku GMO-a. Profesor Jošt je, ako se ne varam, radio na oplemenjavanju i hibridizaciji biljnih vrsta pa nemam razloga sumnjati da nije kompetentan za ova pitanja." Ministrici je izgleda dovoljno slagati se s nekim da bi se ta osoba transformirala u uvaženog stručnjaka za određenu temu. Znanje, iskustvo, rezultati i svjetsko priznanje nisu bitni faktori, a voljela bih i naglasiti da su oplemenjavanje i hibridizacija biljnih vrsta daleko od njihove genetičke modifikacije putom genetičkog inženjerstva o čemu je za isti portal govorio i dr.sc. Hrvoje Fulgosi.

Iziritirana ovolikom bahatošću (mora da u SDP-u idu na neki tečaj) bila sam primorana upotrijebiti sve tajne istraživačkog novinarstva (guglala sam) kako bih saznala nešto više o našoj ministrici. Jako me iznenadila činjenica da ministrica nema nikakve veze s biologijom. Naime, završila je Školu za primijenjenu umjetnost, a nakon toga Filozofski fakultet na kojem je i doktorirala na kulturalnim studijima, u sklopu znanosti o književnosti (tema - Mitski aspekti ekofeminizma). Njen jedini dodir s prirodoslovnom znanošću je volontiranje u Zelenoj akciji gdje je koordinirala kampanje protiv GMO-a (valjda onda i ministar zdravstva može biti osoba koja gleda puno Dr. Housea) i mislim da je zbilja neodgovorno od nje nastupati u javnosti s tako negativnim stavovima o tehnologiji koja zbilja može doprinijeti našem razvoju, ali kao i svaka druga tehnologija je iznimno podložna zloupotrebi. Upravo bi ministričina uloga trebala biti pažljivo razmatranje hrvatskog stajališta o GMO-u te odabiranje prave strategije za primjenu tehnologije genetičkog inženjerstva u Hrvatskoj (naravno kroz savjetovanje sa stručnjacima na tom prodručju), a ne iskrivljavanje već dovoljno unakažene slike svega genetski modificiranog u očima hrvatskog puka.