Hestia - spiza na žlicu i van sezone

22_11_2019  |  Autor: KMaja  |  Foto: Hestia
Hestia - spiza na žlicu i van sezone

- Kako smo mi Balkanci očarani meson, nikad mi nije palo na pamet izbacit ga iz ponude, zato nudimo fažol s kobasicama i crvenin meson, gulaš, variva, omlete sa pršuton i kulenon, al san s druge stvarne svjesna dobrobiti veganske kuhinje, i s tolikim brojem prijatelja vegana, potrudila san se da imaju najbolje pite od sejtana i leće, slatke zalogajiće od bundeve, bajama i suhih smokav, rozi humus poslužen sa klicama i domaćim kruhom - kaže Antea.

Dok se centar grada sa spuštenjem temperature pretvara u grad duhova, a poslovni prostori kreću u zimsku hibernaciju i preuređivanje, Antea Ćurin udrila je kontru, i krajem ljetne sezone otvorila Hestiu, mini food bar zanimljive gastronomske ponude.

Ni čut za obid bez juhe
- Otvaranje u zimu dogodilo se isključivo zbog domaćeg svita, dite san iz Splita, odrasla u Varošu i igrala san se po palači, pa ovo šta sad radin, radin za sve te ljude koji su i dalje tu. Moj dida nikad nije tia ni čut za obid bez juhe, ka pravi stari fetivi Splićanin, pa zašto da ne održimo tu lipu tradiciju, a ne da prodajemo samo sedviče i sladolede po gradu - objašnjava Antea u dahu. 
Kad dođe u Hestiu, prvo, kaže, stavlja peći kruh, a potom sjecka povrća za juhice. - Moja zamisao je da svaki dan budu 4 juhe, jedna bistra, dvije krem i jedna teška, ko fažol ili gulaš, al s obzirom da je zima, i nema nan još toliko svita, kuvan šta mi se kuva taj dan, tako da je uvik iznenađenje i nešto novo.

Spoj tradicionalne spize s veganskom kuhinjom
Kulinarske trendove prati, kaže, i pokušava tradicionalnu i mesnu spizu povezati sa modernim začinima i veganskom kuhinjom. - Kako smo mi Balkanci očarani meson, nikad mi nije palo na pamet izbacit ga iz ponude, zato nudimo fažol s kobasicama i crvenin meson, gulaš, variva, omlete sa pršuton i kulenon, al san s druge stvarne svjesna dobrobiti veganske kuhinje, i s tolikim brojem prijatelja vegana, potrudila san se da imaju najbolje pite od sejtana i leće, slatke zalogajiće od bundeve, bajama i suhih smokav, rozi humus poslužen sa klicama i domaćim kruhom. Kruh mi je famozan, nije da se hvalin, pa za proljeće očekujte i novitade poslužene na njami domaćen kruhu - najavljuje Antea.

Novinarka u turizmu
Po formalnom obrazovanju Antea je - novinarka, ali se već osam godina aktivno bavi turizmom, drži hostele, organizira ture... - Završila sam novinarstvo s kojim sam znala da se želim baviti od svoje 13. godine, ali razočarana našim sustavom obrazovanja i ne davanja prilika kreativnosti, već samo bubetanju, shvatila san da ću možda više uživati u životu ako se budem bavila drugim stvarima - kaže Antea.
Poticaje za poduzetnike još nije tražila. - Znan ljudi koji jesu, i koji su ih dobili, ja nisan imala vrimena za to. Tila san otvorit odma i sad, a tvrdoglavi jarac u meni nikad ne spava, samo da mu je radit nešto novo. Mislin da ću se u budućnosti, kad i ako budem radila neki veći projekt, sigurno posvetit malo bolje istraživanju gdje i kako dobiti poticaje - kaže ona.

Putovanja kao stil života
Velika je ljubiteljica putovanja, i provela je godinu dana na Sardiniji. - Još od malena roditelji bi nas stavili u kombi, pobacali zada madrace i išli s nama na put. Onda sam s judom 18 godina putovala svaki tjedan negdi, i život na putu me potpuno oteo od stvarnosti, pa sam se potrudila napravit si život da svake godine mogu 3 mjeseca putovat a usput i dalje pisat. Sada pišem samo o putovanjima za punkufer.hr od Nove tv. Na putovanjima često volin pohađat satove kuhanja, i mislin da san se baš na tin putovanjima ovako zaljubila u začine, iako su i mama i tata vrhunski kuhari i moji najbolji mentori. Inače, kuham samostalno od 13. godine pa mi ništa na tom polju nije problem, a i studentski zivot te nauči da iz ničeg napravis čuda, i tu nastupa kreativnost - konstatira ona.

Iskustvo s institucijama - ko pije a ko plaća?
- Iskustva s hrvatskim institucijama su rijetko kada ugodna, ja volin reć da se tu ne zna "ko pije a ko plaća". Otvarala san prije firmu, prebacivala prostore iz stambenih u poslovne, sad obrt, i uvik je isto - ja se odem raspitat na vrijeme, i po 6 mjeseci unaprijed, al onda jedan govori jedno, drugi drugo, treći vas vraća zbog onog šta je reka onaj prvi, četvrti kaže da to ne triba, skraćeno - cirkus. Na Banovini san se jednom nakon 4 miseca monadi toliko rasplakala od frustracija i izgovorila in sve šta mi je bilo na duši, pa su mi sutra dan odma sve sredili, pa ne znan više jel to znači da se triban svugdi rasplakat, ili šta - konstatira Antea.
Kao dopredsjednica udruge hostela predložila je, kaže, HGK da se napravi stranica sa svim podatcima potrebnima za nove poduzetnike - od birokracije, dozvola, do zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta. -  Ako nesto od toga šta van je lipo predočeno nemate, plaćajte kazne, al ne da van svatko nabada informacije pa vi od svog tog kupusa izvlačite potrebne podatke - kaže Antea.

Savjet za mlade
Nažalost, moran reć onu koju svi nauče iz vlastitog iskustva, iako ti svi govore da to ne radiš... Mi svi mislimo da smo bolji od drugih i idemo glavon kroz zid, al evo i ja ću ponovit: Ne ulazi u posal sa ljudima koje voliš i koji su ti super prijatelji, jer kad tad ćes ih izgubit!