GUP se mijenja na štetu građana

19_05_2015 / 11:50h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Ž. Šunjić, arhiv
GUP se mijenja na štetu građana

Predstavnici Inicijative Za pametne ljude i pametan grad naglasili su da nisu protiv ograničavanje gradnje i privatnog kapitala, ali zahtijevaju dominaciju javnog umjesto privatnog interesa.

Inicijativa Za pametne ljude i pametan grad organizirala je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnula na tematsku raspravu o izmjenama i dopunama GUP-a (Gradskog urbanističkog plana). Gradsko je vijeće usvojilo zaključke o pokretanju izmjena i dopuna GUP-a, koji će imati nesagledive i dalekosežne posljedice za grad Split. Predstavnici Inicijative Marijana Puljak i Jakov Prkić jedini su bili protiv pokretanja inicijative za izmjenu GUP-a i PPUG-a.

Ništa bez Strategije razvoja grada

- Nismo podržali jučerašnju odluku jer po nama nema smisla po osmi put mijenjati temeljni prostorno planski dokument bez izrađene i usvojene Strategije razvoja grada. Nismo ni raspravljali o zakonitosti predloženih legalizacija na Marjanu, bedemu Contarini, a predloženi su u zaključku kao gotova stvar. Kako bi mi krenuli u mijenjanje GUP-a: protekle dvije godine potrošili bi na izradu Strategije razvoja koja bi uvažila razne aspekte života, dala viziju grada u dugoročnom
razdoblju, a time jasne smjernice i kriterije za izmjenu ili izradu novog GUP-a. Danas ne znamo gdje idemo, kakav grad želimo, već svaki pojedinačni zahtjev odobravamo bez ikakvih kriterija osim onih tko se od investitora sviđa gradonačelniku. Posljednjih 20 godina nikakvog sustavnog prostornog planiranja u gradu Splitu nema a, kako se čini, neće ga uskoro ni biti – rekla je vijećnica Marijana Puljak.

Što će od Splita ostati budućim generacijama?

- Sjetimo se poglavice Seattlea i čuvene rečenice: Ovu zemlju nismo naslijedili od svojih roditelja, već posudili od svoje djece. Što ostavljamo svojoj djeci? Nered uvođenjem pojačanog prometa u staru gradsku jezgru ili možebitno skidanje grada Splita s popisa UNESCO-ove baštine svakako je jedna silna stvar koju možemo ostaviti svojoj djeci. Nakon toga ni izgradnja poslovnog tornja na Peristilu neće biti problem – slikovito je situaciju predočio vijećnik Jakov Prkić.

Sve se u gradu događa stihijski

Predstavnici Inicijative naglasili su da nisu protiv ograničavanje gradnje i privatnog kapitala, ali istovremeno osjećaju odgovornost prema budućim generacijama. U tom smislu, kažu, GUP treba štititi kvalitetu života svih građana. 
- Skandalozno je da se nastavlja način planiranja kakav je u praksi zadnjih 20 godina. Grad se ne postavlja aktivno, ne planira i ne razvija svoj prostor, sve se događa stihijski. Nedostaje nam javnih površina, za što treba definirati jasne norme. Pojam velikih investicija često je izlika za nevođenje politike planiranja. - naglasio je arhitekt Hrvoje
Bota
, član Pametnog grada.

Argumentom da se sustavnim promišljanjem razvoja grada, tj. izradom Strategije gubi (očito već izgubljeno) vrijeme i stvaranjem panike, Grad se gura u ponovnu eru nereda, smatraju te zaključuju da je jedini način da se to spriječi zrada novog GUP-a, ujedno i prilika da Split promisli svoju budućnost i omogući dominaciju javnog umjesto privatnog interesa.