Grafiti su oživjeli Bijelu kuću

03_08_2014 / 14:54h  |  Autor: Mario Vidić  |  Foto: Mario Vidić
Grafiti su oživjeli Bijelu kuću

Graffiti na gradele odličan je festival, koji je u Brač unio duh urbane kulture pored ustajalih oblika. Iako skroman, svakako dovoljno velik i bitan, uz opuštenu društvenu atmosferu sigurno će svima ostati u lijepom sjećanju.

I ove godine održan je festival urbane kulture Graffiti na gradele. Već tradicionalni festival koji se održava u Bolu na otoku Braču donio je gomilu zanimljivosti, prije svega grafita, glazbe i uživanja.

Otvorenje, odnosno nulti dan festivala u caffe baru Batuda već je nagovijestio kakva će energija vladati festivalom, te rasplesao goste koji su uranili na glavni dio događaja.
- Festival se u Bolu održava već treću godinu zaredom, a uz aktivnosti u Bolu trudimo se dio aktivnosti odraditi i tijekom godine u drugim gradovima. U organizaciju je uključeno nekoliko mladih ljudi iz Hrvatske, koji svojim volonterskim doprinosom grade ovu priču, uz veliku podršku Centra za kulturu Općine Bol, a činjenica je da festival svake godine doživljava svoj rast te ga posjećuje sve više mladih ljudi, koji posljednjih nekoliko godina nažalost zaobilaze Bol jer ne nudi nikakav oblik aktivnosti koji bi ih privukao. Festival je baziran na volonterskom doprinosu i do it yourself principu, uz vrlo opušten pristup posjetiteljima i izvođačima, što ćemo nastaviti gurati koliko god nam okolnosti budu dozvoljavale - pojasnio nam je jedan od organizatora – Marko Boko.

Prvi dan započeo je radionicom grafita za djecu, koju su održali studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Antonija Bačić i Ivan Kovačević, a radionica je pokazala da će na Braču u budućnosti biti velik broj umjetnika. Kasnije se događaj preselio u Bijelu kuću, koja se pokazala kao idealna lokacija za crtanje. Ogromno, neiskorišteno zdanje ocrtano grafitima dobilo je urbani izgled i svježinu. Nedaleko od mora publika je uživala u uličnoj umjetnosti i istodobno se hladila u moru. Kako se večer bližila, grafiti su se ostavili za sutrašnji dan, a na red je došao i glazbeni dio.

Budući da je Bijela kuća zaista impresivno zdanje, Marko Boko rekao nam je više o njemu: - Bijela kuća predivan je hotelski kompleks uz more, koji je svojevremeno bio hotelski biser Jadrana. Izgradili su ga dominikanci iz obližnjeg samostana te im je služio kao sjemenišna zgrada, no zgrada je potom nacionalizirana i pretvorena u hotel, koji je nakon 1991. nažalost ostao zaglavljen u sudskom limbu između Crkve, lokalne vlasti i države. Hotelsko naselje, nažalost, propada i, dok se sudske peripetije ne razriješe, ništa se ne može učiniti po pitanju obnavljanja te infrastrukture, stoga je sve i dalje devastirano, išarano i pokradeno. Gledam taj kompleks cijeloga života i kao dijete ratne generacije ne sjećam se njegovih zlatnih dana o kojima imam priliku slušati od starijih mještana i mještanki no, vidjevši kakav je to biser bio, poželio sam ga oživjeti bar na dva dana i prepuniti jedan njegov dio mladim ljudima. Odlučili smo jedan dio osvježiti grafitima, koji su za razliku od onoga što je već nasumice našarano po zgradi unijeli malo svježine u taj prostor, a za večernje sate prvog dana festivala smo pripremili koncert mladih hrvatskih repera i DJ-eva/ki. Prostor uz turistički potencijal ima i potencijal za širu društvenu upotrebu, a ono na što ciljam kada to kažem jest svakako iskorištavanje dijela takve napuštene infrastrukture za rad s mladima ili, primjerice, nezavisnu kulturu. Kako god bilo, nadam se da će taj prostor uskoro dobiti svoju funkciju i da će se ponovno urediti, jer žalosno je vidjeti nešto takvo u centru mjesta koje se smatra turističkim biserom.

High5 iz Zagreba, uz goste iz KUKU$ klana i Mladog Kizu Manjaču odlično su otvorili večer, a publika im je uzvratila jednakom količinom energije. Nakon njih su na red došli Krešo i Žuvi, predstavljajući novi zajednički album Brokva. Publika je znala tekstove i repala u glas s njima, a Žuvi se pokazao kao glavna ikona te večeri. Atmosfera se dodatno ugrijala kada su se Kreši i Žuviju pridružili gosti iznenađenja – Kiša Metaka i Batman 3000. Nakon odličnog nastupa njihovo mjesto zauzeli su osječki reperi Kandžija i Toxara, odlično počevši nastup, koji se nažalost prekinuo zbog nestanka struje prouzrokovanog velikim nevremenom nakon izvedene dvije pjesme. Mali nedostatak održavanja festivala na otoku nitko nije uzeo za zlo, tako da se publika i nakon prestanka glazbe zadržala u prostoru.

Zadnji dan održavanja festivala prebacio se na Fabriku uz more, gdje su writeri iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske oslikavali i glavni zid. Večernji program nastavio se na istom mjestu ,gdje su DJ Pedo i DJ Slija rasplesali publiku do maksimuma. Lokacija se pokazala kao idealna zbog većeg protoka ljudi, od kojih se velik broj i zadržao na partiju.

Organizatori ističu da svoj rast planiraju ostvariti i iduće godine a nadaju se još intenzivnijoj podršci lokalne vlasti, kao i lokalnog stanovništva, od kojega bi voljeli dobiti malo više razumijevanja i poštovanja za ovakav oblik aktivnosti i kulture, jer se zaista trude organizirati sve kako treba uz minimum sredstava i na dobrobit cijele zajednice.

Graffiti na gradele odličan je festival, koji je u Brač unio duh urbane kulture pored ustajalih oblika turizma, gdje je većina sadržaja namijenjena određenoj klijenteli. Iako skroman, svakako dovoljno velik i bitan, uz opuštenu društvenu atmosferu sigurno će svima ostati u lijepom sjećanju, te se nadamo da će idućih godina biti još veći i bolji.