Gradi vapnenicu, čuvaj tradiciju

Gradi vapnenicu, čuvaj tradiciju

Pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u veliku izgradnju vapnenice koja će započeti 21. travnja u Pučišćima na Braču. Za sve volontere osigurani su hrana i smještaj.

Velika akcija izgradnje vapnenice započinje 21. travnja u Pučišćima na Braču, na Mlatinjem brdu, a traje do 5. svibnja. Pozivaju se svi Bračani i Bračanke, a i ostali zainteresirani da se pridruže ovom vrijednom projektu očuvanja tradicionalne vještine dobivanja vapna. Sama vještina zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro (znanje i umijeće proizvodnje živog vapna na tradicijski način), a organizatori ovim projektom žele odati počast ovom starinskom načinu proizvodnje vapna te tako sačuvati samo znanje i vještinu gradnje, posebice u kontekstu sve manjeg broja živih majstora s iskustvom gradnje vapnenica.

Hrana je osigurana za sve volontere, a smještaj je u kampu, u masliniku, na samoj lokaciji gradnje vapnenice. Za sve ostale informacije kao i najavu sudjelovanja, potrebno je kontaktirati Lokalni volonterski centar Brač na lvc.brac@gmail.com, ili putem Facebooka.

Projekt provodi Udruga Zemlja za nas, a partneri i suradnici na projektu su Osnovna škola Pučišća, USSOB, ANTROPOP – udruga etnologa i antropologa koja će etnografski zabilježiti cijeli proces, potom Udruga za otočni razvoj Brač i Dragodid, udruga koja se već dugi niz godina bavi zaštitom i promocijom suhozidne baštine.

Info zona Facebook