Premijera filma Glumim, jesam

28_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Kinoteka Zlatna vrata
Premijera filma Glumim, jesam

Film prati tri priče - snimane u Sarajevu, Ljubljani te u Zagrebu. Moći će se pogledati u Splitu 3., 11., i 18. 12. u Kinoteci Zlatna vrata.

Splitska premijera filma Glumim, jesam održat će se u utorak, 3. prosinca u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata, u prisustvu glumice Lune Zimić Mijović i redatelja Miroslava Mandića.
Ovaj dugometražni igrani film sniman u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani bavi se problemom izlaženja iz uloge.  Glumim, jesam ultimativni je film o glumcima koji gledateljima na dramatičan način približava svijet te umjetničke profesije, a gledatelje istovremeno navodi na postavljanje pitanja – što je glumljeno, a što stvarno u našim životima?

Pripremajući se za ulogu lopova u sarajevskoj priči, mlada glumica Lina (Luna Zimić Mijović) počinje krasti u stvarnom životu. Nakon konflikta s redateljem, napušta snimanje i želi dokazati za što je sposobna. U drugom, ljubljanskom segmentu, kazališni glumac Niko (Gregor Zorc) dobije ulogu klošara na filmu. Tijekom pripreme druži se s beskućnicima, a sloboda života bez obaveza potpuno ga obuzima. U trećoj, zagrebačkoj priči glumac Luka (Goran Bogdan) i glumica Iva (Lana Barić) igraju uloge strastvenog para u TV sapunici. Nakon završetka produkcije, on tvrdi da je uistinu zaljubljen u nju. Za glumicu, sve što su radili ispred kamere nema veze s njihovim privatnim životima, ali glumac opsesivno ustrajava.

Sporedne uloge tumače Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Senad Bašić, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović i Ivana Roščić, a na filmu je radio velik broj profesionalaca iz Hrvatske, uključujući scenografkinju Ivanu Škrabalo i kostimografkinju Ivanu Zozoli. Zanimljiv je podatak da je mlada sarajevska glumica Luna Zimić Mijović (Grbavica, Na putu, Disati, Mladost P. Sorrentina) ovim filmom napravila iskorak u režijske vode potpisavši se kao asistentica redatelja. Glumim, jesam nastao je u koprodukciji Slovenije (Filmostovje), Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Fokus Media, Antitalent, Dinaridi Film).

Tijekom prosinca Glumim, jesam moći će se pogledati u Splitu (3., 11., i 18. 12. Kinoteka Zlatna vrata), Šibeniku (4. 12., foaje Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku), Varaždinu (5., 7., i 8. 12. Kino Gaj), Samoboru (7. i 8. 12., Kino Samobor), Zagrebu (9. - 14. 12. kino Kinoteka) i Čakovcu (12., 14. i 16. 12. Centar za kulturu Čakovec). Distributer filma su Pari Pikule.

O autoru filma
Miroslav Mandić magistrirao je scenarij i filmsku režiju na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegov kratki film Brak radnika osvojio je Grand Prix Zlatni zmaj na Međunarodnom festivalu u Krakovu, a cjelovečernji igrani film Život radnika osvojio je Grand Prix na Festivalu europskog filma u Strasbourgu 1988. Autor je i zapaženog filma Adria Blues (2013) te kultne Top liste nadrealista (1989-90).