Globalna inicijativa #PrvaGeneracija

Globalna inicijativa #PrvaGeneracija

#PrvaGeneracija u Hrvatskoj natječaj je u govorništvu za učenike/ce 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja koje su države članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015.

Veleposlanstvo Švedske poziva srednje škole u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi - #PrvaGeneracija - koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. Inicijativu je već provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih.

#PrvaGeneracija u Hrvatskoj natječaj je u govorništvu za učenike/ce 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Škole koje odluče sudjelovati u projektu, trebaju do 5. ožujka 2017. prijaviti sudjelovanje odnosno poslati popunjeni prijavni obrazac koordinatorici projekta na mirna.juric@gov.se

Učenici koji se prijave profesorima za sudjelovanje u projektu, prvo će proći kratku edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva. Nakon toga odabrati će jedan od Globalnih ciljeva kao svoju temu i pod vodstvom profesora mentora napisati pismenu pripremu govora.

Profesori mentori će zatim odabrati do troje najboljih i pomoći im u snimanju kratkog videa u kojem učenici elaboriraju svoju tezu na odabranu temu. Radove najboljih učenika profesori mentori poslat će stručnom žiriju koji će odlučiti o izboru finalista. Ukupno deset finalista, iz svih prijavljenih škola, bit će pozvani da svoj govor održe na završnom dijelu natjecanja pred publikom i stručnim žirijem. Na istom će stručni žiri odabrati pobjednike i nagraditi učenike, profesore i škole.

Izvor: Švedska ambasada u Hrvatskoj

Info zona Facebook