Glazbeni dokumentarci u Zoni

20_10_2012 / 19:13h
Glazbeni dokumentarci u Zoni

DORF, vinkovački festival glazbenih dokumentaraca, gostuje u Splitu te u utorak, četvrtak i subotu u Info zonu donosi devet izabranih filmova koji su se prikazali u programu njegovog šestog izdanja.

DORF, vinkovački festival glazbenih dokumentaraca, gostuje u Splitu te u utorak, četvrtak i subotu u Info zonu donosi devet izabranih filmova koji su se prikazali u programu njegovog šestog izdanja. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a početak svake večeri je u 20 sati.

Utorak tako donosi film Koprivnica pleše pogo, priču o koprivničkoj sceni koja je godinama funkcionirala i omogućila nekim od najboljih sinova domaćeg punk/rocka da zabljesnu u punom sjaju. Studentski uradak pod naslovom Da li zaista postoji čovek koji se zove Žika Šimić odat će počast jednom od najznačajnijih BG-novinara, a o kojem se jako malo zna, na čijim tekstovima je odgojena generacija novinara i konzumenata američkog Rocka. Trideset i šest minuta slovenskog filma Kuzle spada u pravi must see za sve ljubitelje punk rocka.

UTORAK, 23.10

Koprivnica pleše pogo
R: Matej Perkov (Hrvatska) / T: 100' / P: Come2Music,2009

Jedna od najvitalnijih HR-underground scena je u Koprivnici i ovakav film je sjajan dokument, prilika da se prikaže kompleksna i glazbeno zanimljiva sredina koja je godinama funkcionirala i omogućila nekim od najboljih sinova domaćeg punk/rocka da zabljesnu u punom sjaju. Punkerski pojam „amaterske stručnosti“ nameće se od početka, sjajni arhivski snimci i zanimljivi sugovornici veliki su plus ovog hvalevrijednog pokušaja da s puno ljubavi i entuzijazma pokaže kako se u Koprivnici i danas pleše pogo.

Da li zaista postoji čovek koji se zove Žika Šimić
R: Ivan Andrijanić, Srbija / T: 26'

Posveta jednom od najznačajnijih BG-novinara, a o kojem se jako malo zna, na čijim tekstovima je odgojena generacija novinara i konzumenata američkog Rocka. Tekstovi Žikice Simića su bili odlično štivo za inicijaciju u prekrasan svijet rock'n'rolla, a njegovo mitologiziranje i fanovski pristrano pisanje o stotinama odličnih albuma o kojima nećete saznati puno u medijima u ovom kratkom filmu je doživjelo zasluženu počast. Nedavno objavljena knjiga sakupljenih tekstova Žikice Simića drugi je dio svojevrsne zahvale tom čovjeku, koji nam je otvorio mnoga vrata, u vrijeme kada je to najviše trebalo. Film je studentski uradak, tada mladog studenta beogradske FDU.

Kuzle
R: Matjaž Mrak/Robi Šabec (Slovenija) / T: 36' / P: Friendly Production, 2010.

Idrijski punk prvaci, koji su na prvom punk valu u Sloveniji isplivali kao autori jedne od najzanimljivijih pjesmarica pričaju kronološki kako se to sve događalo. Za sve ljubitelje punk rocka, ovo je pravi „must see“. Na festivalu je to bila hrvatska premijera, a ovo će biti i splitska :) Film je titlovan na engleskom!

Nagrađivani dokumentarac o one man bandovima, One man in the band, prikazat će se u četvrtak, zajedno sa Olah vince-na ničijij zemlj, priči o romskom glazbeniku koji je svojim tehniciranjem istupio iz svijeta etno glazbenika i već odavno uživa status miljenika jazz publike i kritike, te 45minutnim povratkom u 90e uz sjećanja i ekskluzivne snimke sa Zgaga festivala koji je bio sjajan presjek tadašnje punk-rock scene.

ČETVRTAK, 25.10.

One man in the band
R: Adam Clithorae (Engleska) / T: 83' / P:Adam Clithorae

Nagrađivani dokumentarac o one man bandovima, zanimljivom pokušaju da se svi oni zvukovi i šumovi u glavi autora prenesu zainteresiranima, u solo varijanti: samo ja i vi, pa da vidimo. Maštovita tehnička rješenja, motivacija i razlozi zbog kojih su se odlučili na ovakvu borbu, mogu izazvati vašu simpatiju, ali i potaknuti vas da se odlučite za nešto slično. Možete ovaj film promatrati i kao sociološku studiju, ali mi vam to ne bi preporučili…Pogledajte kako su Man From Uranus i ostali otkrili da im glazba zvuči bolje ako ju sviraju sami. Titlovi su na engleskom!

Olah vince-na ničijij zemlji
R: Miro Karadžić (Srbija) / T: 29' / P: Moćni AG, 2008

Priča o Olah Vinceu, romskom glazbeniku iz Novog Sada koji je svojim tehniciranjem istupio iz svijeta etno glazbenika, i već odavno sa svojim Earth Wheel Sky Band uživa status miljenika jazz publike i kritike. Nažalost, priča o njegovim sunarodnjacima glazbenicima je toliko izlizana i medijski istrošena, postala je sastavnim dijelom stereotipa, da ovakvi virtuozi ostaju po strani. Ovaj film prati zanimljivu karijeru i prikazuje Vinceov stvaralački svijet i njegova razmišljanja.

Zgaga festival
R: Janez Vrtačnik (Slovenija) / T: 45' / P: KUD Art Klub Litija, 1996.

Meganostalgičan povratak u 90-te. Zgaga je bio projekt novinara Marjana Ogrinca, open-air festival koji je bio sjajan presjek tadašnje punk-rock scene. Mi prikazujemo skraćenu verziju, VHS rip, ali pazite sad ko je unutra: Dikobrazi, Loši Dečki (Zdenko Franjić pjeva), Kojoti, Bambi Molesters, Hladno Pivo, Dead Moon, Spoons, Rupa u zidu (pogledajte Damira Avdića sa bandom, izvrstan punk rock)…pa ako vas ovo nije nagovorilo, dalje nećemo nabrajati. Ekskluzivan materijal.

U subotu, posljednjeg dana gostovanja DORFa u Splitu, prikazat će se Crossovers - proizvod prošlogodišnje radionice na Festivalu evropskog filma Palić u kojem je 5 parova napravilo 5 priča o odnosu prema filmu i glazbi izvođača u programu palićkog festivala. Splitska publika imat će priliku u filmu Kuća čuti jednu od najzanimljivijih ZG-priča, priču o Marijanu, zanimljivom&kontroverznom vlasniku prostorija u kojima je 90-ih sviralo valjda 90% ZG-bendova. Biografski dokumentarni zapis o dvadeset godina postojanja Obojenog Programa, jednog od najznačajnijih rock sastava iz Srbije, zapisan je u filmu Kad se neko nečem dobrom nada.

SUBOTA, 27.10.

Crossovers
R: sudionici radionice / T: 50' / P: Otvoreni univerzitet Subotica i Udruga ljubitelja filma RARE, 2012

Proizvod prošlogodišnje radionice na Festivalu evropskog filma Palić, omnibus koji je snimilo 10 studenata, pod vodstvom iskusnih Davida Kleijwegta (Nizozemska) i Uli M.Schueppel. 5 parova napravilo je 5 priča o odnosu prema filmu i glazbi izvođača u programu palićkog festivala. Prošlo ljeto tamo su bili - Mick Harvey (ex Bad Seeds…), Damo Suzuki (ex-Can), Jaki Liebezeit (ex-Can)&Burnt Friedman (Flanger…), Bilk i Jarboli.

Kuća
R: Tomislav Žaja (Hrvatska) / T: 50' / P: Gral Film, 2005

Nevjerojatno da je ovo na festivalu bila hrvatska premijera, 7 godina poslije. Radi se o jednoj od najzanimljivijih ZG-priča, film o Marijanu, zanimljivom&kontroverznom vlasniku prostorija u kojima je 90-ih sviralo valjda 90% ZG-bendova. Nostalgična priča koja je nekako prošla ispod radara, ali evo prilika za povratak u 90-te, na Mirogoj i sjajno svjedočanstvo velike ljubavi prema glazbi i običnim ljudima.

Kad se neko nečem dobrom nada
R: Brankica Drašković (Srbija) / T: 28' / P: TV produkcija urbaNS, 2001

Biografski dokumentarni zapis o dvadeset godina postojanja Obojenog Programa, jednog od najznačajnijih rock sastava iz Srbije, s mnoštvom arhivskih kadrova i zanimljivosti iz karijere ovog legendarnog novosadskog banda. Upornost i tvrdoglavo inzistiranje na ustrajnosti rezultirali su impresivnom karijerom i sjajnim pop remek-djelima koje malo koji band sa ovih prostora ima u svojoj pjesmarici. Kvaliteta Kebrinih tekstova i specifičnost izričaja izdvajaju ih u uzak krug Odabranih, čiji se albumi i danas slušaju s podjednakim uzbuđenjem. Film nije klasična retrospektiva postojanja grupe, već se više bazira na ispovijestima članova banda kao i komentarima raznih umjetnika i novinara koji kroz priču o radu i značaju grupe govore i o širem društveno političkom kontekstu u kojem je grupa nastala, i u kojem je tokom svih 20 godina istrajala.