Glazba + slika = kimatika

18_12_2014 / 09:46h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: Screen shot
Glazba + slika = kimatika

Idealan spoj glazbe i slike koju ta ista glazba prouzrokuje pokazao je videospot Nigela Stanforda, trance glazbenika kojeg je upravo kimatika nadahnula za umjetničko stvaralaštvo.

Čovjek ima 5 čula i svako izražava svoju posebnost, čar i funkcionalnost. Najbolji dokaz da je ljudsko biće jedinstveno jest upotreba danog mu razuma i intelekta koje koristi za spajanje tih istih osjetila. Kao posljedica toga rađaju se nove teorije, spoznaje, ali i znanstvene discipline.

Jedna je od njih kimatika, nova znanstvena disciplina koja proučava utjecaj vibracija i stojnih valova na oblikovanje materije. Laički rečeno, bavi se vidljivim zvukom. Idejni je tvorac švicarski doktor i istraživač Hans Jenny (1904.-1972.), čiji se rad bazira na demonstriranju akustičnih fenomena koje je još u 18. stoljeću počeo proučavati Ernst Chladni (1756.-1827.).

On je, pak, izvršio jednostavan eksperiment: gudanjem gudala po ploči punoj suhog pijeska izazvao je formiranje geometrijskih likova, tzv. Chladnijevih figura. Jenny je ovom pokusu dodao frekvencijske generatore, čime je mogao točno proučavati određenu frekvenciju i njen efekt na ploču. Time je dokazao da određene vibracije mogu oblikovati i organizirati materiju. Njegovi eksperimenti važni su i zato što pokazuju da svi geometrijski oblici koje vidimo u prirodi nastaju kao posljedica postojanja stojnih valova u trodimenzionalnom prostoru zbog djelovanja četiriju dimenzija.

Ono što je revolucionarno u tome jest Jennyjeva opservacija da samoglasnici u starim jezicima (npr. hebrejski, kineski, sanskrt), u pijesku na ploči proizvode znakove kakvi se koriste u pisanom obliku za navedene samoglasnike, dok novi moderni jezici isto ne proizvode. To upućuje na pretpostavku da su drevne civilizacije na neki nepoznati način već poznavale kimatiku i tako mogle transformirati fizičku realnost kroz mantre, pjevanje, recitale i čitanje svetih knjiga. Mogli su i liječiti zvučnim vibracijama, što je bitno za drevnu magiju i razne katoličke rituale na latinskom.

Kao posljedicu utjecaja zvuka na materiju imamo tibetanska zvona, zdjele i audioterapiju u medicini, te pjevanje uz vatru i tradicionalne afričke plesove koji, kako se pokazalo, nisu samo folklor i zabava.

Muzika i fizika

Osim na ploči punoj pijeska, jednolični zvuk stvara razne oblike valova i na površini smjese kukuruznog škroba i vode. Nijemac Alexander Lauterwasser osmislio je posebnu tehniku kojom je pokazao kakvi se sve oblici kriju u kapljici vode i kako Bachova glazba utječe na formu vode. Kundtova i Rubensova cijev primjeri su valova u jednoj dimenziji tj. duž nekog pravca.

Idealan spoj glazbe i slike koju ta ista glazba prouzrokuje pokazao je videospot Nigela Stanforda, trance glazbenika kojeg je upravo kimatika nadahnula za umjetničko stvaralaštvo. Svi spomenuti eksperimenti objedinjeni su u videu i originalno napravljeni za potrebe istog.