Gitara, bubanj... The Splitters!

15_05_2015 / 09:35h  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Mario Vidić
Gitara, bubanj... The Splitters!

– Onda smo počeli svirat na krovu zgrade. Jedan prijatelj iz kvarta je zna nešto svirat pa smo učili od njega. Otisnuli smo se na pučinu kad smo naučili četri akorda – kaže Petar G., bubnjar benda the Splitters.

Bend koji čine samo gitara i bubanj – na papiru se možda čini kao da nešto nedostaje u jednadžbi, ali kad čujete The Splitters, sumnje nema – to je i više nego dovoljno instrumenata za zanimljiv, puni zvuk. The Splitters čine, dakle, dva Petra, susjedi na Sućidru koji se znaju još iz osnovnoškolskih dana, kada su i shvatili da se obojica žele baviti glazbom. Prve su instrumente, akustične gitare, našli krajem osnovne u grmu i u kontejneru.
– Onda smo počeli svirat na krovu zgrade. Jedan prijatelj iz kvarta je zna nešto svirat pa smo učili od njega. Otisnuli smo se na pučinu kad smo naučili četri akorda – kaže Petar G., koji danas svira bubanj.

Snimali smo, ali bolje bi bilo da nismo!

U prvome srednje zasvirali su u prvom bendu – Jugo 45. Osim njih dvojice, bend je imao još dva člana. Petar G. u toj je postavi svirao bas jer je taj instrument mogao posuditi od starijeg brata, dok se Petar S. i dalje držao gitare. Na pitanje ima li Jugo 45 iza sebe koju snimku, smiju se: – Snimali smo, al bolje bi bilo da nismo!

Taj bend potrajao je dvije godine, ali su ih iscrpljavale rošade s ostalim članovima pa su zaključili da bi bilo najbolje da su u bendu samo njih dvojica. – Svirali smo po garažama. Bilo je 4-5 bendova po školi i po kvartu pa smo im upadali na probe – opisuje Petar S. početke tada još bezimenog dua.

Ime se samo nametnulo

Petar S. je nakon srednje škole otišao studirati u Osijek, a u Split bi se vratio na dvadesetak dana godišnje – za božićne praznike i u ljetnoj pauzi između ispita. Nakon dvije godine taj mu je tempo postao prenaporan pa se odlučio nastaviti studij u Splitu. U periodu dok je Petar S. bio u Osijeku, Petar G. je provodio vrijeme u Zadru i učio svirati bubanj.
– Kad sam se vratia iz Osijeka, odlučili smo zasvirat zajedno kao The Splitters. Nakupilo nam se ideja za stvari. A ime... Dvojica smo, iz Splita smo... Nekako se samo nametnulo – smije se Petar S.

Činjenica da su sami njih dvojica umnogome je utjecala na njihovu kreativnost i način sviranja – moraju vrlo kreativno pristupiti pjesmi i ispuniti je i da ne zvuči „šuplje“, stoga su obojica dosta razigrani na svojim instrumentima, što se osjeti u njihovu zvuku – imaju bogatiji zvuk od mnogih bendova s većim brojem članova. U kolikoj su mjeri kreativni u svojoj jednostavnosti, možda najbolje opisuje činjenica da na pitanje koje gitarske efekte koristi, Petar S. odgovora – plug in.

Sa sobom nose samo gitaru i tri para palica


Dvojac nije imao vlastiti prostor za probu pa se snalazio po prostorima koji se iznajmljuju, što je prilično skup sport za dvočlani bend. – Na probama nismo vježbali stvari, nego smo ih radili – prisjeća se Petar S.

Prvi su nastup održali 13. srpnja na Tvrđavi Gripe, u sklopu Not another Rock FeSTa, na kojem se predstavljaju mladi lokalni bendovi. Drugi nastup bio im je mjesec dana kasnije na Međunarodni dan mladih, pred splitskim Zlatnim vratima a 26. rujna ponovno su nastupali na Tvrđavi, ovoga puta u sklopu festivala Adio Lito, gdje ih je primijetio Marko Perčić Sula i ponudio im snimku koncerta. – Mi smo se snimali mobitelima, a on nam se javio da ima snimku u mikseti – kaže Petar G.

Sula im je ponudio i da se snime u Studiu ¾ , gdje su u studenom i snimili svoj prvi materijal, sa kojim su se počeli prijavljivati na natjecanja za demo bendove.
– To nam se činio kao najjednostavniji način da počnemo svirati pred ljudima – objašnjava Petar S.

Nastupali su na Inkubatoru u kafiću Split Circus, na St@rt festivalu u Judinom drvu, a u klubu Kocka su, 11. ožujka u sklopu programa predstavljanja demo bendova srijedom, imali i prvi samostalni nastup.

Želja im je sada nastupati što više. Kažu, imaju dva sata materijala za pokazati. Nije ih problem ni transportirati – sa sobom nose samo gitaru i tri para palica!

The Splitters u borbi za snimanje i nastup

The Splitters su upali među prvih 10 bendova u natjecanju Rolling Stone Band Combat – pobjednik osvaja snimanje u beogradskom SAE instututu, digitalnu distribuciju albuma te nastup na Exitu. Kliknite, poslušajte, procijenite i glasajte.

Bend možete pratiti putem Facebook stranice, na YouTube kanalu te na SoundCloudu.


Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 6/14 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.