Gdje ćemo moći bez putovnice

20_06_2013 / 14:18h
Gdje ćemo moći bez putovnice

Hrvatski državljani će od 01. srpnja u sve države članice Europske unije moći ulaziti s osobnom iskaznicom – potvrdili su u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski državljani će od 01. srpnja u sve države članice Europske unije moći ulaziti s osobnom iskaznicom – potvrdili su za Dnevnik.hr u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Treba napomenuti da Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska, iako su unutar schengenskog prostora, nisu članice Europske unije te da će za ulazak u te zemlje Hrvatima i dalje trebati putovnica. U Ministarstvu procjenjuju da bi Hrvatska u schengenski prostor mogla ući za otprilike dvije godine, a tada će se i maknuti policija sa graničnih prijelaza Hrvatske i susjednih država članica Europske unije.

Premda se odnedavno izdaju nove osobne iskaznice, sve koje su izrađene nakon 01. siječnja 2003. godine valjane su za prelazak granice do datuma isteka koji je na njima naznačen.

Podsjetimo i da članice Europske unije još nisu objavile službeni stav o (ne)uvođenju prijelaznih razdoblja u pogledu slobode kretanja radnika za hrvatske državljane, no procedura traženja posla u državama koje neće postavljati ograničenja bit će identična proceduri u Hrvatskoj, a u svrhu traženja zaposlenja hrvatski građani moći će do tri mjeseca boraviti u drugoj državi članici.

Nećete trebati putovnicu za ulazak u 27 zemalja Europske unije

Hrvatska će 01. srpnja postati 28. članica Europske unije što znači da hrvatski državljani više nećete trebati putovnicu za ulazak u 27 drugih članica, a to su: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luksemburg , Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.