Fizika u GKM-u

12_10_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: IKS festival
Fizika u GKM-u

U subotu, 14. listopada, s početkom u 20 sati u Gradskom kazalištu mladih odvit će se predstava E=mc2 (Volim fiziku). Predstava je namijenjena djeci i mladima, kao i odraslima koji traže način kako da se napokon – ili ponovno – zaljube u fiziku.

U subotu, 14. listopada, s početkom u 20 sati u Gradskom kazalištu mladih odvit će se predstava E=mc2 (Volim fiziku) u koreografiji Zrinke Lukčec Kiko, inspirirana osnovnim zakonima fizike, istovremeno istražujući njihovu primjenu u plesu i tijelu plesača. Predstava je namijenjena djeci i mladima, kao i odraslima koji traže način kako da se napokon – ili ponovno – zaljube u fiziku.

Četvero tinejdžera okupilo se na zajedničkom učenju pred ispit iz fizike. Gradiva je po običaju puno, a vremena malo. Naravno, neki već sve znaju napamet i samo se prave važni, a ostali tapkaju u mraku dok im misli lutaju po puno važnijim životnim pitanjima od jedne suhoparne, dosadne i zamorne fizike. Toliko zamorne da polako, formulu po formulu, definiciju po definiciju, svi do jednoga padnu u san. Pa čak i oni koji sve već znaju napamet i samo se prave važni. Učenje je izgleda završilo neslavno za naše društvance – ili možda nije? Naša četvorka budi se odjednom unutar sna. I to zajedničkog sna! Ubrzo otkrivaju kako sile o kojima su upravo maloprije učili u snu djeluju upravo pomoću njih i kako oni sami djeluju samo pomoću sila fizike. Njihova tijela kao da su postala dijelom nekog velikog pokusa ili prikaza fizikalnih zakonitosti. Pa to je zakon! Tko je ikad rekao da je učenje na vlastitoj koži nešto loše, sigurno nije doživio ovakvo učenje na vlastitoj koži. Napokon počinju shvaćati kako sve o čemu su čitali funkcionira – gravitacija, ubrzanje, centrifugalna sila, brzina svjetlosti, količina gibanja – a to je tek početak! Shvaćajući napokon zakone fizike, počinju se igrati njima. Zakoni fizike rade za njih! Kako se samo prije nisu toga sjetili?

Koreografiju predstave potpisuje Zrinka Lukčec Kiko, dramaturgiju Rona Žulj dok su izvođači na sceni Andreja Jandrić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Petra Chelfi.
Ulaznice za predstavu mogu se kupiti sat vremena prije predstave u Gradskom kazalištu mladih po cijeni 25 kuna. Ukoliko se pri kupovini karte predoči ulaznica s prijašnje izvedbe umjetničke prezentacije Normanologija tada treba izdvojiti - 20 kuna.

Studio KINKIN i IKS Festival dio su Kliker festivala i KLIKER platforme - prve nacionalne programske platforme za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku u Hrvatskoj. Ovogodišnji program IKS Festivala - IKS clubbing, Inovativna kazališna scena i Škola u pokretu podržavaju Zaklada Kultura nova, Grada Split, Ministarstvo kulture, Splitsko dalmatinska županija i Turistička zajednica Split.