Finski Centar i Garancija za mlade

05_06_2013 / 11:15h
Finski Centar i Garancija za mlade

Koliko Hrvatska zaostaje u razvoju politike prema mladima, što je koncept Garancije za mlade i kako izgleda finski Centar za mlade – poslušajte u razgovoru emitiranom u emisiji Info zona na radiju!

Ivan Medić iz Info zone proveo je tjedan dana u Finskoj u sklopu studijskog posjeta finskim organizacijama mladih i za mlade. Tema posjeta bila je socijalno uključivanje mladih te upoznavanje sudionika iz devet europskih zemalja sa različitim nacionalnim politikama za mlade.

U razgovoru emitiranom u emisiji Info zona na HR Radio Splitu pričao je koliko Hrvatska u odnosu na druge europske zemlje zaostaje u razvoju politike prema mladima te zaključio da će Hrvatska biti među rijetkim zemljama koje imaju Zakon o mladima. Objasnio je koncept Garancije za mlade prema kojem su i Finci skeptični, ali koji mladima, između ostalog, jamči posao, doškolovanje ili drugi oblik edukacije u roku od tri mjeseca nakon izlaska iz sustava obrazovanja. Posjetio je i Centar za mlade koji na jednom mjestu pruža usluge informiranja i savjetovanja mladih te ga istakao kao primjer u kojem bi se trebali razvijati Informativni centri za mlade u Hrvatskoj.