Film noir u pohodu na Demo Klub

15_02_2014 / 17:29h  |  Autor: Kristina Tešija  |  Foto: Martina Vuković
Film noir u pohodu na Demo Klub

Demo bendovi u Splitu nisu u zavidnoj poziciji, a svojevrsnu slamku spasa nudi im festival ST-@rt koji je bio startna pozicija i za Film Noir s kojim smo porazgovarali nakon što su u Zagrebu oduševili i publiku i stručni žiri Demo Kluba.

Izgleda da splitskom bendu Film Noir uspijeva nemoguće. Otišli su u Zagreb i oduševili i publiku i stručni žiri Demo Kluba; osvojili su dva finala i sada jurišaju na treće, super finale, natjecanja za demo bendove u organizaciji HRT-a.

U Zagrebu smo prihvaćeni bolje nego u Splitu

Viktor Margan-Glista (bubnjevi i perkusije), Tomislav Primorac (bas gitara, prateći vokal), Ivica Blašković (klavijature, prateći vokal) i Hrvoje Ljubičić (gitara, vokal) imaju nadomak ruke ono o čemu svaki mladi bend sanja – mogućnost snimanja vlastitog albuma. U finalu mjeseca stručni sud urednika Hrvatske radiotelevizije jednoglasno je odlučio da upravo Splićani zaslužuju mjesto u super finalu koje će se održati u zagrebačkoj Tvornici u svibnju, kada će odmjeriti snage s još četiri demo benda.

- Moramo priznati da smo dobro prihvaćeni u Zagrebu, čak bih se usudio reći i bolje nego u Splitu. Valjda je zagrebačkoj publici bliži naš zvuk, kod Splićana ipak bolje prolazi žešća muzika – zaključio je Hrvoje i objasnio da njihov zvuk naginje akustično-alternativnom pop-rocku pri čemu je, izgleda, upravo pop komponenta privukla žiri.

Naime, Zlatko Turkalj Turki, jedan od troje stručnjaka koji ocjenjuju demo bendove u HRT-ovom natjecanju, otkrio im je da je žiri bio zadovoljniji izborom pjesama na prvom nastupu, jer su više naginjale popu, za razliku od drugog nastupa za koji su momci odabrali skladbe kojima su se približili jazzu. Ovaj komentar mladi su glazbenici shvatili kao dobru smjernicu za super finale, pa priznaju da će morati dobro razmisliti o setu pjesama koji će izvesti u svibnju.

ST-@rt je bio pravi start

Demo bendovi u Splitu nisu u zavidnoj poziciji, istaknuo je Ivica, a svojevrsnu slamku spasa nudi im festival ST-@rt,  koji se održava u klubu O'Hara, i koji je bio startna pozicija i za Film Noir.  Bend je 2012. godine postigao veliki uspjeh i osvojio drugo mjesto, koje dobiva dodatnu težinu ako znamo da su se Noirovci prijavili na ST-@rt i prije nego su uopće održali prvu probu kao bend.

>> Sadržaji vezani uz ST-@rt festival

U ljetu 2012. uslijedila je pauza u radu mladog benda: tada su dva člana (Josip Sušić i Josip Radić) napustili sastav. No odmor ipak nije dugo trajao jer im se nakon ljeta pridružio Tomislav na bas gitari i grupa je nastavila s marljivim radom. Odradili su nekoliko zapaženijih nastupa tijekom 2013. godine koji su im poslužili kao odlična priprema za najbitnije nastupe u dosadašnjoj karijeri; one koji će odrediti njihov daljnji put i pružiti im nove mogućnosti.

- Demo klub predstavlja odličnu priliku i u slučaju da ne pobijedimo u finalu jer su nas neki producenti već primijetili i napokon stižu odgovori na mailove koje smo slali izdavačkim kućama još prije pola godine – kroz smijeh zaključuju momci i ističu da nada uvijek postoji, čak i kod najskeptičnijih članova u bendu.


Pravi smo primjer hrvatske mladeži: pola nas studira a pola je nezaposleno

Hrvoje je zaslužan za tekstove i glazbu pjesama koje podsjećaju na soundtrack nekog starog filma, kako je jednom komentirala prijateljica kojoj je odsvirao nekoliko skladbi i tim mu komentarom dala ideju za ime benda i prije nego je oformljen.

- Mi smo pravi primjer hrvatske mladeži; pola benda studira, a pola je nezaposleno – jednoglasno su zaključili momci dodavši da bi rado prihvatili novčanu naknadu bilo koje hrvatske političke stranke koja bi im platila da ne sviraju na njihovom predizbornom skupu.

S pjesmom Iza retrovizora na top listi emisije Urbis

Bend Film Noir s pjesmom Iza retrovizora se trenutno nalazi na top listi emisije Urbis Radio Splita. Svoj glas im možete dati mailom na [email protected] i podržati ih u osvajanju radijskog etera.