FantaSTičnih 100 sati programa

13_03_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: FantaSTikon
FantaSTičnih 100 sati programa

Jubilarni 5. FantaSTikon održat će se od 15. do 17. ožujka 2019. na splitskom FESB-u. Ovogodišnje podteme su Rusija i istraživanje svemira. Osim predavanja, fantaSTični program još čine igraonica društvenih igara s turnirima, kvizovi, radionice, izložba i izlagači s preko 100 sati programa u 3 dana održavanja.

Jubilarni 5. FantaSTikon – prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici – će se održati od 15. do 17. ožujka 2019. na splitskom FESB-u.

Za 2019. godinu Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST priprema peto izdanje FantaSTikona s podtemama Rusija i istraživanje svemira te izvrsnim programom koji će zasigurno privući još više posjetitelja nego prethodnih godina stavljajući naglasak na lokalne autore i razvoj lokalne scene, ali i pružiti posjetiteljima „okus" međunarodnog stvaralaštva.

Na njihov poziv se odazvao posebni gost pukovnik Sergej Zaljotin (Sergei Viktorovich Zalyotin, ruski Серге́й Викторович Залётин), ruski kozmonaut koji je bio dio posljednje posade postaje Mir, a neke pokuse je provodio i na International Space Station. Ovaj inžinjer ekologije i Heroj Ruske Federacije, nositelj Državne nagrade za fiziku Ruske Federacije, prvi put dolazi u Hrvatsku.

Zoran Živković
, nije samo profesor kreativnog pisanja umjetničke proze Univerziteta u Beogradu u mirovini, već i najbolji žanrovski pisac jugoistočne Europe s titulom European Grand Master - European Science Fiction Society. Ovaj pisac, enciklopedist i urednik je osvojio World Fantasy Award, a posljednji put je u Splitu bio 1975. godine. Autor 22 prozna djela u Split dolazi održati masterclass za pisce i pričati o svom bogatom stvaralaštvu.

Doći na 5. FantaSTikon je pristala počasna gošća Anna Starobinec, ruska novinarka, scenaristica i spisateljica nagrađena nagradom Best Author u kategoriji Hall of Fame European Science Fiction Society 2018. godine. Iako je proglašena kraljicom ruskog horora, piše i priče za djecu, po izboru Telegrapha i Observera njezin roman za djecu Catlantis proglašen je najboljom dječjom knjigom godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovjenčana mnogim međunarodnim nagradama za svoja djela, u Split dolazi promovirati prvi hrvatski prijevod svog romana.

Tajana Štasni, kostimografkinja i cosplayerica s preko 19 godina iskustva, poznata i kao Taja Aždaja, je radila na poznatim filmovima i serijama kao što su La femme musketeer, Egon i Sjeverozapadni vjetar

Ed Barol je pisac iz Šibenika s preko 50 objavljenih kratkih priča, 3 nagrade SFERA, autor romana Vrelo tame, a u pripremi ima i novi roman Boja neba koji će po prvi put prezentirati na FantaSTikonu.

Ante Radonić
je više od 40 godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu kao voditelj planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike, objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima te je dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Uz spomenute goste predavače na 5. FantaSTikonu možete još čuti predavanja poznatih stručnjaka iz Splita kao što su Ivica Puljak, Zdeslav Benzon, Milivoj Popović, Brian Willems i mnogi mnogi drugi.

Osim predavanja, fantaSTični program još čine igraonica društvenih igara s turnirima, kvizovi, radionice, izložba i izlagači s preko 100 sati programa u 3 dana održavanja.

U sklopu ovogodišnjeg FantaSTikona od 14. do 23. ožujka u Fotoklubu Split možete pogledati izložbu „Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova“.

Više o 5. FantaSTikonu možete saznati na njihovim stranicama fantastikon.com kao i na Facebook stranici konvencije, stranici događaja te stranici organizatora, Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST.