Express the Repressed

Express the Repressed

Od 4. do 6. listopada 2018. u Sveučilišnoj se knjižnici (D5) održava treći međunarodni simpozij Udruge studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta u Splitu iTHEom. Ove godine naslov simpozija je Express the Repressed.

Od 4. do 6. listopada 2018. u Sveučilišnoj se knjižnici (D5) održava treći međunarodni simpozij Udruge studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta u Splitu iTHEom ove godine naslovljen Express the Repressed.

Simpozij će okupiti 19 izlagača sa sveučilišta u Osijeku, Zadru i Zagrebu, ali i sa sveučilišta u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Portugalu, Rumunjskoj, Srbiji i Škotskoj. Njihova izlaganja bave se analizom prikaza problema poput ljudskih prava, kapitalizma, ekologije u suvremenoj književnosti, filmu, glazbi. Naći će se, tako, izlaganja i o seksualnosti u serijalu James Bond, ekologiji u rock glazbi i hibridnim identitetima u romanima afričkih autora. Osim studenata, izlaganja će održati i dva profesora splitskog sveučilišta – dr. sc. Simon Ryle govorit će o zoēpoetici, novoj estetici koja bi uključila u diskurse marginalizirane neljudske točke gledanja, a dr. sc. Jurica Pavičić o problemu periodizacije hrvatskog filma 1950-ih i njegovoj vezi s industrijalizacijom Jugoslavije. Središnji je, ipak, događaj panel-rasprava o učincima neoliberalizma i načinima na koje književnost može pomoći u zamišljanju boljih budućnosti u petak, 5. listopada, u 11.30 sati. Na panelu će sudjelovati Ivana Perić, glavna urednica portala H-Alter, fizičar Antonio Šiber široj javnosti poznat kao sudionik emisije Peti dan i Hrvoje Tutek, asistent s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Uza sve to, vrijedi izdvojiti i da će tijekom simpozija biti predstavljen Zbornik radova međunarodnog simpozija mladih anglista, kroatista i talijanista. Radi se o kolekciji devet znanstvenih radova s prošlogodišnjeg simpozija koju su recenzirali profesori sa Sveučilišta u Splitu i Rijeci, uredile članice Udruge, a izaći će u nakladi Filozofskog fakulteta u Splitu.

Svi zainteresirani su pozvani da se pridruže simpoziju. Službeni je jezik simpozija engleski.

Više se informacija može pronaći na Facebook stranici simpozija.

Info zona Facebook