Erasmus je siguran!

12_12_2012 / 19:11h
Erasmus je siguran!

Europski parlament i države članice Europske unije spriječili su krizu koja je prijetila popularnom programu razmjene i uklonili nesigurnosti oko financiranja za 2013. godinu.

Sadašnji i budući Erasmus studenti mogu biti sigurni - Europski parlament i države članice Europske unije spriječili su krizu koja je prijetila popularnom programu razmjene i uklonili nesigurnosti oko financiranja za 2013. godinu.

Zahvaljujući novom sporazumu, Europska komisija osigurat će oko 280 tisuća Erasmus studentskih potpora u akademskoj godini 2013./2014. Sporazum također izbjegava probleme i za druge potprograme u sklopu Programa za cjeloživotno učenje (Leonardo za pripravnike, Comenius za škole, Grundtvig za obrazovanje odraslih). No, novi proračun pridonio je neizvjesnosti oko programa Marie Curie, koji podržava mobilnost istraživača. Novi sporazum znači da Komisija može prenijeti potrebna sredstva nacionalnim agencijama koje su odgovorne za vođenje Erasmus programa u državama članicama. Vijeće i Europski parlament su također postigli dogovor za EU budžet za 2013. godinu, što znači da će Erasmus program dobiti oko 500 milijuna eura, a cijeli Program za cjeloživotno učenje 1 milijardu i 15 milijuna eura.

ec.europa.eu