Engleski u akciji: i mali pobjeđuju!

18_04_2014 / 10:15h  |  Autor: Sandra Kovačević
Engleski u akciji: i mali pobjeđuju!

Da je natjecanje uistinu aktivno, pokazali su učenici i profesori iz cijele zemlje koji su entuzijastično došli u Zagreb kako bi pokazali što znaju te kako bi tijekom dva dana govorenja engleskog jezika usavršili svoje znanje.

English in Action (Engleski u akciji) natjecanje je koje se već nekoliko godina zaredom održava u Zagrebu u organizaciji udruge UMNA. Ove je godine, 8. i 9. ožujka, održano u zagrebačkom Kulturnom centru Travno. Da je ovo natjecanje uistinu aktivno, pokazali su učenici i profesori iz cijele zemlje koji su entuzijastično došli u Zagreb kako bi pokazali što znaju te kako bi tijekom dva dana govorenja engleskog jezika usavršili svoje znanje. Ovogodišnje lovorike prikupili su mahom učenici iz Blata na Korčuli, a zatim učenici iz Zagreba, Gospića i Sv. Jurja na Brijegu. Kao što vidite, i mali pobjeđuju!

Natjecale su se i tri splitske škole: III. i IV. gimnazija te Privatna gimnazija Leonardo da Vinci. Kao i prošlih godina, bilo je uzbudljivo, edukativno i zabavno, a evo kako je to izgledalo u očima jednog od sudionika, učenika Borisa Samardžića:
- Natjecanje je bilo super! Stvarno je bio užitak čuti sve one govore i vidjeti sve one nastupe; to nije uopće izgledalo kao natjecanje, nego kao prilika da iskušamo svoje vještine i da vidimo vještine drugih učenika te uživamo u događaju. Nije nam baš bilo toliko stalo do nagrada, puno nas je više zanimalo vidjeti kako drugi nastupaju i naučiti iz toga. Ovo natjecanje temelji se na razvijanju naših vještina govorenja engleskog jezika.
Natjecanje se sastoji od tri dijela: izazov sricanja (Spelling bee), dramski izazov (Drama challenge) i uvjerljivo govorenje (Persuasive speech). Vidjeli smo skoro sve govore, sricanje i nekoliko dramskih nastupa. Govori su svi bili zanimljivi, svaki je učenik imao drugačiji način nastupa, pričanja, itd. Budući da sam se ja natjecao u toj kategoriji, gledao sam sve govore jer su bili jako zanimljivi, bilo mi je super gledati sve te moje vršnjake kako prezentiraju svoju temu i pokušavaju uvjeriti nas u ono što govore. Dramski nastupi bili su najzabavniji i najzanimljiviji dio cijelog natjecanja jer je ovdje humor bio najvažniji dio i svaki je tim pokušao nasmijati publiku. Bilo ih je izvrsnih, a naš tim je, prema mom mišljenju bio jedan od najboljih. Iako nismo osvojili nagradu, dobro smo nasmijali publiku. Bio je stvarno užitak gledati te nastupe i žao mi je što zbog prostornog ograničenja nismo mogli sve pogledati. A Spelling bee, odnosno sricanje, bilo je zanimljivo u svom stilu. Čudno je što su skoro svi koji su sricali pogriješili samo jedno slovo i uvijek su ga ili pogrešno izgovorili, ili dodali bezveze. Bilo je i bisera, a i pametnica, a neki su samo prebrzo govorili. Na kraju je neočekivano pobijedio učenik kojemu je bio prvi put da sudjeluje na ovom natjecanju.

Sve u svemu, natjecanje je stvarno bilo super i bio je užitak biti tamo i vidjeti sve to, bez obzira jesi li pobjednik ili samo sudionik. Ovo je stvarno dobra prilika da se vidi svijet učenja jezika na drugi način, a tek kakav je bio Zagreb po noći…