Simulatori suda i parlamenta

18_03_2013 / 14:47h  |  Autor: Bruno Petrušić  |  Foto: Facebook
Simulatori suda i parlamenta

ELSA je u Splitu prisutna još od 1989. godine. Napominju da su otvoreni za sve studente, no da je praksa da su članovi isključivo studenti prava, a posebno ističu organiziranje simuliranog parlamenta i simuliranog suđenja...

ELSA (Europska udruga studenata prava) u Splitu je prisutna još od 1989. godine te, kao što joj ime kaže, okuplja studente prava koji već tijekom studiranja žele steći neka dodatna znanja i kompetencije iz pravnog područja. ELSA broji oko 35 000 članova (uglavnom studenata prava) na oko 200 pravnih fakulteta u cijeloj Europi, a tome doprinosi i 70-tak članova splitskog ogranka. O splitskom ogranku ELSA-e, o njihovim aktivnostima i planovima za blisku budućnost, razgovarali smo s predsjednicom Leonom Grgić, i dopredsjednicima Mirkom Latkovićem i Marijom Marušić.

- Struktura ELSA-e je takva da ima sektor za akademske aktivnosti koji organizira razne događaje, zatim je tu sektor koji organizira seminare, konferencije, radionice koje su usmjerene prema edukaciji te na kraju, što je danas isto važno, postoji i sektor za marketing – objašnjavaju način rada udruge napominjući da su otvoreni za sve studente, no da je praksa da su članovi isključivo studenti prava.

Posebno ističu organiziranje simuliranog parlamenta i simuliranog suđenja, događaje na kojima svake godine sudjeluje više od 100 studenata koji se upoznaju sa saborskom i sudskom procedurom rasprave i donošenja zakona, odnosno suđenja. Na nacionalnoj razini ELSA svake godine organizira Council meeting, a ove godine će Split biti domaćin. Aktivno su uključeni i u rad studentskog časopisa Nasciturus kojeg je Marija izvršna urednica, a koji od nedavno izlazi dva puta godišnje. Uz velik broj projekata na lokalnoj i nacionalnoj razini, sudjeluju i na europskim projektima.

- Prezadovoljni smo sa odnosom Pravnog fakulteta prema ELSA-i, dekan i profesori su uvijek otvoreni za suradnju i savjet kada nam zatreba – ne kriju svoje zadovoljstvo svojim fakultetom, ali ni drugim sveučilišnim institucijama te Studentskim zborom i studentskim udrugama s kojima najviše surađuju u realizaciji časopisa Nasciturus.

Slušajte o Deklaraciji o ljudskim pravima i na primjeru učite kako funkcionira parlament

U srijedu, 20. ožujka, će se kratkim predavanjem o Deklaraciji o ljudskim pravima obilježiti ovogodišnji ELSA Day. Predavanje će se održati u 11 sati u dvorani 4 Pravnog fakulteta. Svi koji žele naučiti i vidjeti kako funkcionira parlament pri donošenju jednog zakona, mogu u subotu, 23. ožujka, od 9 do 14 sati prisustvovati simuliranom parlamentu. U ovom tjednu ELSA će ugostiti i Tjedan World Youth Alliance, organizacije koja se također bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava i dostojanstva ljudske osobe.

Ovaj tekst je realiziran u suradnji sa inicijativom Split Misli