Dvije biciklijade postaju jedna

16_09_2015 / 13:42h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Ž. Šunjić, arhiv
Dvije biciklijade postaju jedna

- Cilj je svih organizatora osnažiti biciklistički pokret u gradu, poslati poruku o nužnosti izgradnje biciklističke infrastrukture i osiguravanje sigurnosti biciklista - rekao je Jakša Božanić, jedan od organizatora ovogodišnje Splitske biciklijade.

Dok se polako kreće s podmazivanjem lanaca i provjeravanjem kočnica uoči Splitske biciklijade, koja će se održati u nedjelju 20. rujna, odlučili smo razgovarati s jednim od organizatora kako bi nam pojasnili po čemu će sve ovogodišnje pedaliranje biti posebno. Jakša Božanić iz Udruge Sunce izašao nam je u susret unatoč gužvi u sklopu posljednjih priprema, te nam odgovorio na nekoliko pitanja o najvećoj Splitskoj biciklijadi do sada, ali i o biciklizmu u našem gradu općenito.

Dvije biciklijade udružene u jednu

Njegova Udruga ove je godine udružila organizatorske snage s Biciklističkim savezom Splitsko-dalmatinske županije, Biciklističkim klubom Marjan i Splitsko-dalmatinskom županijom. Time su se u jednu spojile dvije biciklijade, Splitska i Marjanska, pa se očekuje još veći odjek i broj sudionika u odnosu na prethodne godine.
- Cilj je svih organizatora osnažiti biciklistički pokret u gradu, poslati poruku o nužnosti izgradnje biciklističke infrastrukture i osiguravanje sigurnosti biciklista. Stoga je i jedini logični korak bio ovogodišnje ujedinjenje dviju biciklijada. A ako se možemo pouzdati u Facebook najavu, za očekivati je bar duplo više sudionika! – komentirao nam je Božanić.

Potrebno je ulagati u biciklističku strukturu


Rekao je i da su organizatori zadovoljni što Grad napokon pokazuje da ima sluha za bicikliste, čemu svjedoči otvaranje nove biciklističke staze. No istaknuo je također da to samo po sebi nije dovoljno, te da je potreban dodatan rad na tom području.
- Iskreno se nadamo da će ubrzo biti otvoreno još staza u gradu, ali da će se u budućnosti njima povezivati i gradovi u Dalmaciji. U Europi svi veći gradovi ulažu u biciklističku infrastrukturu. Na taj način rješavaju se nepotrebnih gužvi, smanjuju emitiranje CO₂, a sami građani bicikliranjem ulažu u svoje zdravlje. Split ima perspektivu za bavljenje cikloturizmom, koji bi u kombinaciji sa Zagorom i otocima te dobrom medijskom prezentacijom mogao postati iznimno atraktivan za turiste koji vole bicikliranje – pojasnio je Božanić.

Treba također aktivno raditi na podizanju svijesti građana po pitanju odnosa prema biciklistima, budući da još uvijek nije dovoljno razvijena, pa pješaci i vozači upravo na bicikliste u prometu gledaju preko oka.
- Za to je potrebno vrijeme, razumijevanje i edukacija. Svi trebaju poštivati prometna pravila, a time i jedni druge, te voziti oprezno i problema ne bi trebalo biti – zaključio je Božanić.

Godine nisu prepreka sudjelovanju, ali vožnja bez kacige jest

Biciklijada će se održati 20. rujna, uoči Dana bez automobila u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Na cilju sudionike očekuje bogati prigodni program u sklopu kojeg će imati priliku okušati sreću u besplatnoj tomboli ili biciklističkoj alci, te osvojiti neku od odličnih nagrada. Na sudjelovanje su pozvani svi, bez obzira na godine.
- Ipak molimo sve sudionike na oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. Iako će biti prisutna policijska pratnja, opreza nikad dosta. Također napominjemo da su svi sudionici mlađi od 16 godina po zakonu o sigurnosti na cestama obavezni nositi zaštitne kacige – napomenuo je Božanić.


Zbog paprenih cijena na otoke se često ide bez bicikle

Božanić je također podsjetio na činjenicu da se svi koji žele okušati svoje biciklističke vještine na našim otocima suočavaju s poteškoćama čak i prije nego stignu do njih. Naime, iako Jadrolinija uopće ne nudi prostor za parkiranje i vezivanje bicikli, samo njeno unošenje u trajekt papreno će koštati.
- Cijena karte za bicikl je otprilike ista kao i one za odraslu osobu. Ako želite doći do Visa, za svog „ljubimca“ trebate dodatno izdvojiti čak 51 kunu! Do Starigrada je dodatni iznos 45, a do Lastova čak 62 kune! Ove nerealne cifre u samom startu odbijaju bicikliste od posjete otocima koji su sami po sebi iznimno atraktivni – zaključio je Božanić.

Ruta biciklijade

Biciklijada starta u 16 sati, a kreće se sa šetališta Pape Ivana Pavla II (na Žnjanu kod rampe). Ruta se nastavlja preko Spinčićeve, Puta Firula, Šetališta Petra Preradovića, Hatzeovog perivoja, Ulice kralja Zvonimira, Obale Hrvatskog narodnog preporoda, Trumbićeve obale, Obale kneza Branimira, Šetališta Ivana Meštrovića, Šetališta Marina Tartaglie, Ulice Antuna Gustava Matoša, te Kaštelanske ulice. Cilj je ispred stadiona Poljud.