Društvena igra bandi i kultova

23_07_2016  |  Autor: KMaja  |  Foto: FantaSTikon / Press
Društvena igra bandi i kultova

- Nas troje prijatelja smo se dogovarali bacit na neki boardgame, pa nam se nije dalo, i onda smo odlučili napravit svoj. Ostali su po putu odustali, a ja sam nastavio. Šteta mi je bilo ostavit nedovršeno – objašnjava Rufio, autor Urban Decaya.

 Kombinacija viška ideja i slobodnog vremena u slučaju Vinka Ravlića, zvanog Rufio, rezultirali su kreiranjem društvene igre Urban Decay.
- Nas troje prijatelja smo se dogovarali bacit na neki boardgame, pa nam se nije dalo, i onda smo odlučili napravit svoj. Ostali su po putu odustali, a ja sam nastavio. Šteta mi je bilo ostavit nedovršeno – objašnjava Rufio.

Igru je sam dizajnirao i izradio – osim figurica jer to je, kaže, presloženo. Obrađivao je fotografije za slike na tabli i karticama, pa će, kada proces privede kraju biti posla i za ilustratora. Rad na igri započeo je u studenom prošle godine a od tada se, kaže on, izmjenjuju faze razvoja i testiranja.
- Još nema službene verzije, stalno nešto nadograđujem i igra se ona posljednja verzija. Testiraju je prijatelji, dvije ekipe od po pet ljudi – naglašava on.

Igra se odvija u alternativnim devedesetima, u takozvanom retro-futurističkom okruženju koje se može najbolje opisati kao ghotic punk uz utjecaj igre Vampire: The Mascarade. Unutar igre se bori šest frakcija bandi i kultova s mahom politički nekorektnim antijunacima, a cilj je dominirati mapom koja predstavlja grad. Igra traje, u ovisnosti o broju igrača, 1.5 do 2 sata, ali je to, kaže Rufio, teško procijeniti jer je igra još u razvoju.

Posebno ističe dragocjeni input igrača, koji pomaže da igra bude dovoljno zanimljiva, a da nije zamorna.
Koliko je u tome uspio, može najbolje posvjedočiti jedan od igrača.
– Navukao me tematikom, zadržao mehanikom, koja mi odgovara, jer igram slične igre. Tematski je igra unikatna, i sve je uklopljeno u odličan paket – kaže Toni, jedan od „testera“.

Igru svi zainteresirani mogu isprobati tijekom cijelog 24. srpnja na splitskom FESB-u, u sklopu konvencije Super H.I.K. koja je dio ovogodišnjeg FantaSTikona, i uživo prokomentirati igru sa autorom.