Dva šumska brbana i jedan s rive

Dva šumska brbana i jedan s rive

Gospodin gradonačelnik opet se upušta u osobno razrješavanje stvari s brbanom, te odgovara u stilu moj je tata jači: poručuje brbanu da će pozvati komunalne redare. Zar je ovo zaista uloga gradonačelnika drugog grada po veličini u Hrvatskoj?

U opis gradonačelničke funkcije, u popis njegovih dužnosti sigurno ne ulaze sve stvari za koje bih htio da čelni čovjek Grada napravi, da intervenira. No, nekako mi ta njegova, još uvijek svježa, uloga izgleda prilično smiješnom kad glavom krene u kulturni boj protiv gradskih brbana.

Tako su, bili smo svjedoci, dva šumska brbana betonskim blokom prepriječila pristupni put do zemljišta iznad plaže Ovčice (dijelom gradsko vlasništvo, dijelom vlasništvo spomenutih brbana do kojeg je šumski dvojac došao, malo je reći, nakaradnim putem), a gospodin gradonačelnik njihov je neće-nas-niko-zajebavat čin protumačio i prihvatio kao pozivnicu na druženje, pa je otišao sa svog radnog mjesta (s čela Grada koji se guši u problemima) pozdraviti se i porazgovarati s dobrim ljudima.

U drugom prizoru organizator diskutabilno uspješne manifestacije (za ovu prigodu nazovimo ga brban s rive) krivca za vlastiti poslovni neuspjeh pronalazi u osobama iz Grada, proziva ih, upire prstom, prijeti, javno obrazlaže teoriju zavjere koju je razotkrio, te zaključuje da će on, brban s rive, bez obzira na to što nije ispoštovao nijednu od stavki ugovora s Gradom, svejedno podići pozornicu na Rivi i uzurpirati gradsku šetnicu, pa da vidimo tko će ga zaustaviti. Gospodin gradonačelnik opet se upušta u osobno razrješavanje stvari s brbanom, te odgovara u stilu moj je tata jači: poručuje brbanu da će pozvati komunalne redare.

Zar je ovo zaista uloga gradonačelnika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj? Da se razračunava s brbanima? Da sutra ja odlučim balvanima blokirati pristup Spinutu, prepriječim ulaz u marjanski tunel, spustim betonske blokove na tračnice, zavežem bombu na rampu autobusnog kolodvora, jer eto imam neki svoj razlog, a u blizini je i moja imovina, bi li gradonačelnik došao porazgovarati sa mnom? Zar ne postoje službe koje se bave ovim poslovima: vojska za one koji dižu barikade, zidove, žice, psihijatar, pirotehničar, policija? Ako sutra ja i moji prijatelji odlučimo podići šatore na rivi, napraviti pozornicu od paleta i pozvati lokalne bendove, priključimo se na gradsku struju, hoće li i tada gradonačelnik doći porazgovarati s nama? Pozvati nam komunalce?

Zar komunalci nemaju oči? Treba li ih gradonačelnik pozvati da djeluju? Zar odgovorni ne znaju koja im je nadležnost te tko bi i kako trebao djelovati kad brbani podižu barikade po gradu? Treba li i to gradonačelnik pojasniti? Čemu sve te službe u Gradu ako gradonačelnik obavlja njihov posao? Plaćamo li gradonačelnika da bi izlazio na teren i raspravljao s brbanima? Plaćamo li službe da rade svoj posao samo kad gradonačelnik nešto primijeti? Nije li onda, zdravom logikom zbrojeno i oduzeto, netko tu suvišan?

Info zona Facebook