Drugi dan ZFF u Domu

13_11_2020  |  Autor: I.Z.
Drugi dan ZFF u Domu

Drugi dan splitskog programa Zagreb film festivala nastavlja se u subotu, 14. studenog, projekcijama filmova "Jako, jako daleko" u 18 sati i "Undine" u 20 sati.

Program ZFF putuje proširit će i ove godine dio zeefefovske atmosfere i izvan granica glavnoga grada. ZFF-ov putujući program uključuje odabrane naslove u kojima će, istovremeno sa online izdanjem festivala, uživati publika u 13 gradova i čak 15 kina diljem Hrvatske. Drugi dan splitskog programa nastavlja se u subotu, 14. studenog, projekcijama filmova "Jako, jako daleko" u 18 sati i "Undine" u 20 sati.

Jako, jako daleko 
Jedanaestogodišnji Ben i njegova obitelj moraju se preseliti u obližnji grad jer će otvorena jama uskoro progutati njihovo selo. Iako se isprva raduje životu u velikom gradu, Bena dočekuje gorko razočaranje. Kolege u novoj školi ga izbjegavaju i on ne zna kako se uklopiti. A nedostaje mu i status nogometne face koji je imao u rodnom gradu. Kada upozna Tariqa, sirijskog izbjeglicu, Ben ga isprva smatra svojim suparnikom, no njih dvojica uskoro otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili.

Undine
Moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. U najnovijem ostvarenju popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Barbara, Feniks, Tranzit), Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.

Ulaz je besplatan, a aktivnost je dio projekta Gradimo Dom zajedno kojeg je sufinancirala Europska Unija kroz Europski socijalni fond.