Druga doza Seruma u Hvaru

Druga doza Seruma u Hvaru

Udruga PlatFORma Hvar i Pokret Otoka pozivaju na trodnevni festival SERUM. Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja.

Udruga PlatFORma Hvar i Pokret Otoka pozivaju vas na veseli vikend na Venerandi od 10. do 13. studenog. SERUM je trodnevni festival, zamišljen kao godišnje okupljanje otočana i otočkih organizacija koje se bave društveno-kulturnim aktivnostima. Svrha programa je umrežavanje, dijeljenje ideja i iskustava u ugodnom ambijentu uz razna popratna događanja.

Prošle godine prvi je festival proveden kao završno događanje u sklopu projekta „Pokret Pokreta“ koji je osmišljen da poveže otočane i pokaže da nisu sami u svojim aktivnostima i problemima te ojača samu inicijativu Pokreta Otoka. U Hvaru se tada okupio popriličan broj pokretača i predstavnika udruga s drugih otoka, a cijeli vikend je protekao u odličnoj atmosferi, razmjeni ideja.
Poneseni energijom i entuzijazmom koji su se stvorili na prvom okupljanju, Udruga PlatFORma Hvar i Pokret Otoka odlučili su ponoviti isto i ove godine.

Za temu su odabrali napuštene i neiskorište prostore koji su nekada bili od društvenog značaja na otocima. Oni su na žalost ili, u ovom slučaju na sreću, još jedna poveznica.
Odnos prostora, čovjeka i vremena tema je i popratne izložbe fotografija na kojoj se mogu pogledati fotografije napuštenih tvornica, škola, hotela, ribarskih magazina koji su nekada okupljali ljude i kreirali život lokalne otočne zajednice, a sada su tek prazne školjke.

Izložba će tražiti odgovore na pitanja: Što je prostor bez ljudi? Gdje je nestao čovjek? Fotografije su tek ulovljeni trenuci i dokumenti trenutnog stanja koje otvaraju prostor za diskusiju, kritičko promišljanje, interpretaciju i nove ideje. U sklopu programa organizirat će se i Okrugli stol subotu 11. studenog na temu reciklaže napuštenih prostora na otocima. Zajedno sa predstavnicima primjera dobre prakse i lokalne samouprave razgovarat će se o mogućnosti njihove revitalizacije i buduće primjene i upotrebe.

Na ovaj način želi se ukazati na potencijal praznih gradskih prostora, u ovom slučaju i prostora kultne hvarske Venerande kao mogućeg društveno-kulturnog centra otoka Hvara. Članovi udruge Platforma Gvar mišljenja su da je Hvaru i dalje nužan DKC koji bi služio kao okosnica uspavanog društveno-kulturnog života, pogotovo zimi. Takav bi centar kroz svoje djelovanje spajao tradicionalno i moderno potpuno iskoristio potencijal našeg naslijeđa na kreativan način primjenjujući održive modele upravljanja.

Dobivši ponovno Venerandu na korištenje od Grada Hvara, odlučili smo iskoristiti priliku da ju idući vikend pokažemo onako kako ju mi zamišljamo i damo joj ulogu koju zaslužuje- Društevno kulturni centar otoka Hvara. Makar na jedan vikend. – poručuju organizatori.

Info zona Facebook