Dojmljivo glazbeno iskustvo

04_08_2015 / 22:19h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
Dojmljivo glazbeno iskustvo

Violončelistica Kajana Pačko i gitarist Petrit Çeku priredili su slušateljima veoma ugodan završetak tjedna nedjeljnim koncertom koji je održan u dvorištu Galerije umjetnina u sklopu Splitskog ljeta.

Užitak je prisustvovati koncertnim izvedbama mladih talentiranih glazbenika koji klasična glazbena dijela približavaju suvremenoj publici. Violončelistica Kajana Pačko i gitarist Petrit Çeku priredili su tako slušateljima veoma ugodan završetak tjedna nedjeljnim koncertom koji je održan u dvorištu Galerije umjetnina u sklopu Splitskog ljeta.

Ovim nastupom zaokružili su malu zajedničku turneju po Hrvatskoj u sklopu koje su još posjetili Korčulu, Zagreb, Bol i Hvar.

Na repertoaru izvedbi pred splitskom publikom našle su se skladbe La Follia Arcangela Corellija i Sonata Arpeggione Franza Schuberta u obradi Valtera Dešpalja, zatim Suite populaire espagnole Manuela de Falle, Oblivion Astora Piazzolle, Requiebros Gaspara Cassada, te Canzona za violončelo i gitaru suvremenog hrvatskog skladatelja Srđana Dedića.

No čak i za one koji nisu strastveni poznavatelj klasične glazbe (kao što uostalom nije ni autorica ovih redova), Kajana i Petrit kao glazbeni par teško mogu ikoga ostaviti ravnodušnim. Štoviše, kada niste isključivo fokusirani na preciznost same izvedbe, stignete promatrati ostale detalje koji doprinose sveukupnom dojmu.

Osim što oboje imaju poseban odnos s vlastitim instrumentima (koji je kod kvalitetnih glazbenika uvijek zanimljivo promatrati), suptilna ali simpatična komunikacija između njih dvoje kao glazbenih partnera također je doprinijela sveukupnom doživljaju.

No žive emocije koje su ovo dvoje simpatičnih mladih ljudi prenijeli skladom violončela i gitare, ono su što bi moglo iskreno dirnuti svakoga tko posjeduje ljubav prema glazbi, bez obzira na preferencije u žanrovima.
Sve u svemu, ugodno, dirljivo i dojmljivo glazbeno iskustvo koje će se nadam se nekada doskora ponoviti za širu publiku, makar sa izmijenim programom.

Nagrađivani mladi umjetnici

Iako ih je život vodio ponešto drugačijim putovima i privukao ih različitim instrumentima, Kajana Pačko i Petrit Çekum dijele neke karakteristike. Oboje su rođeni 1985. godine, glazbeno obrazovanje su usavršavali (između ostalog) u Zagrebu, a vještina izvedbe priskrbila im je objema statuse ponajboljih umjetnika s ovog područja sa svjetskoj razini o čemu svjedoče brojne nagrade sa međunarodnih natjecanja.

Pačko je nastupila na najznačajnijim pozornicama Europe, kao što su Berlinska filharmonija i velika dvorana berlinskog Konzerthausa i to već za vrijeme studija u Berlinu i Salzburgu.

Çeku je sa solističkim recitalima, te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara nastupao diljem Europe i Sjeverne Amerike, gdje se usavršavao na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu.

Više o ovim glazbenicima možete pronaći na sljedećim adresama:
http://www.kajanapacko.com/
https://www.facebook.com/pages/Petrit-Ceku/78963237328