Plivačke avanture Dine Levačić

11_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Arhiv, Rene
Plivačke avanture Dine Levačić

Gošća večeri je Dina Levačić, hrvatska daljinska plivačica i druga najbrža žena na svijetu koja je, u kolovozu 2018. g., preplivala opasan kanal na Havajskom otočju.

U Središnjem odjelu Gradske knjižnice Marka Marulića ovoga će ponedjeljka, 11.11. u 18h Mladen Levačić održati putopisno predavanje pod nazivom Havaji – povijest, zemljopis, Honoluluu i dogodovštine s plivačke avanture Dine Levačić.
Gošća večeri je Dina Levačić, hrvatska daljinska plivačica i druga najbrža žena na svijetu koja je, u kolovozu 2018. g., preplivala opasan kanal na Havajskom otočju. Opekle su je meduze, vidjela je morske pse…
Na ovom predavanju dvojac će prijenijeti nevjerojatne dojmove s nemirnog mora na Havajima.

Dina Levačić (Split, 1996.) hrvatska je daljinska plivačica i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche. Ujedno je i šesta osoba i tek druga žena u povijesti daljinskog plivanja koja je za 90 dana isplivala trostruku krunu daljinskog plivanja: mostove Manhattana u New Yorku, kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra te La Manche. Podrijetlom je s Ista, a stanuje u mjestu Mravince, Solin. Članica je kluba daljinskog plivanja Split. Važna osoba u njezinom životu, a napose plivanju, je pok. dida Stipe s kojim je na otoku doživjela prve morske pustolovine. Prvi maraton preplivala je s 9 godina, i to u Omišu, duljine 2 km. Na maratonima ju prate majka Željana i otac Mladen, a treneri su joj Karla i Slaven Šitić. Ove godine završila je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Levačić je do sad preplivala četvrti od velikih sedam plivačkih maratona Oceanovih sedam (eng. Oceans Seven): prolaz Catalina u Kaliforniji, La Manche u Europi, Molokaʻna Havajima i Tsugaru u Japanu. Preostala tri su Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike te Cookov prolaz između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu. Planira svih 7 maratona zaokružiti do ljeta 2020.