Dnevna doza e-dnevnika

11_05_2015 / 11:39h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Dnevna doza e-dnevnika/Fb
Dnevna doza e-dnevnika

Učenik jede sir i vrhnje na satu, Totalno nezainteresiran i pita može li dobiti još 5 jedinica, Za vrijeme sata upalio upaljač i mahao njime - neki su od citata koji se mogu pronaći na Facebook-stranici Dnevna doza e-dnevnika.

Učenica pod satom ravnalom brusi nokte; Ispušta plinove na satu vjeronauka; Aktivna, iako mamurna odlično radi; Peca ribu na Tribaljskom jezeru a nije na nastavi; Učenik jede sir i vrhnje na satu; Totalno nezainteresiran i pita može li dobiti još 5 jedinica; Za vrijeme sata upalio upaljač i mahao njime - neki su od citata koji se mogu pronaći na Facebook-stranici Dnevna doza e-dnevnika.

Riječ je o stranici koja prikuplja komentare profesora na ponašanje učenika, izvađene iz e-dnevnika. Dok su brojni komentari bezopasni i duhoviti te se osvrću na bezazlene postupke učenika (a neki u pitanje dovode i pismenost nastavnika), ima i onih koji upućuju na prilično neprihvatljivo i opasno ponašanje učenika, počevši od šmrkanja bijelog šećera na satu pa do razbijanja stolica.

Stranica je u tjedan dana prikupila više od 40 000 likeova. Premda je mnogi prate primarno iz zabave, nesumnjivo je da golemi interes ukazuje na to da se s nekim od citata mogu poistovjetiti i učenici i profesori, a i da su je brojni drugi doživjeli kao "prozor" u školske klupe.

Uvid u stvarno stanje u hrvatskim školama

Stranicu je pokrenuo 19-godišnji student, a na to ga je potaknuo jedan incident u školI. - Htio sam ga podIjeliti s ostalima jer je bio prilično smješan, i tako mi je sinula ideja da napravim stranicu - rekao je.

Većinu materijala na stranicu šalju sami učenici, a najbolje se zatim odabiru. Administrator to, kaže, smatra dobrim načinom da se javnost upozna sa svime što se događa u učionicama, odnosno da dobije uvid u realno stanje u hrvatskim školama.

Učionica ponekad nalikuje areni s lavovima

Za mišljenje o stranici upitali smo jednu splitsku profesoricu hrvatskog jezika i književnosti, koja stranicu smatra jako duhovitom, ali i korisnom za pogled u svakodnevne muke s kojima se nastavnici susreću. - Neki ljudi misle da mi uglavnom odmaramo, a ponekad je to sliČno areni s lavovima. NaroČito u strukovnim školama. Prije bih se i ja nasmijala opaskama kolega u starim dnevnicima i podijelila iskustvo. Otkad su e-dnevnici, kolege ne mogu vidjeti tuđe opaske, već samo razrednici i roditelji. Možda se koji roditelj i zgrozi kad prepozna ponašanje svoga djeteta na toj stranici. A možda nas i Ministarstvo više zaštiti - komentirala je.

Sudeći po posjećenosti stranice i po medijskom odjeku, Dnevna doza e-dnevnika mogla bi se pokazati kao primjer korištenja društvenih mreža i u šire svrhe od onih zabavnih, bila to primarna namjera autora ili ne.