Kakica iz Banovine

03_02_2007
Kakica iz Banovine

Pomalo neobično, ali zgrada Banovine se tek sada spaja na cijev kolektora koja otpadne vode, od Meja do Katalinića briga, umjesto u luku - preko separatora izvodi u Brački kanal. Podsjetimo se, gradska luka oslobođena je smrada i "kanalizacijskih vizura" tek 1996…

Pomalo neobično, ali zgrada Banovine se tek sada spaja na cijev kolektora koja otpadne vode, od Meja do Katalinića briga, umjesto u luku - preko separatora izvodi u Brački kanal. Podsjetimo se, gradska luka oslobođena je smrada i "kanalizacijskih vizura" tek 1996. godine, kada je cijev kolektora položena na istočnoj obali. Posao je dovršen(?) 1999. godine, kada je na kolektor priključena i manje onečišćena zapadna obala.



Preuređenje Rive otkrilo je da su se radovi na izgradnji kolektora izvodili bez arheološkog nadzora uz same ostatke mletačke obale, no bez posljedica. Često se s podsmjehom komentira slavljeničko kupanje tadašnjeg gradonačelnika Nikole Grabića u očišćenoj gradskoj luci. Mnogi zbog neznanja neugodan miris izvora sumpornih voda uz obalu Rive povezuju sa lošim radom kolektora, ali ima tu i nešto i istine - i tu jedna kanalizacijska cijev nije spojena na kolektor. Ovaj značajni gradski projekt tako se spominje samo u negativnom kontekstu… Čak je i spomen ploča na početak njegove realizacije već godinama od očiju javnosti zaklonja tendom kafića.


“S ovog mjesta pokrenut je 17. srpnja 1996. novi kolektor. Radost kupanja vratismo uvalama, bistrinu mora luci. Grad Split.”

A da nema kolektora… Split bi još nosio epitet smrdljivog grada kojem se govna izlijevaju direktno u luku, pred usmrđenom Matejuškom bi se još razlijevala smeđa govnasta fleka, galebovi bi preko kljuna prevrtali mrtve pantagane, a Rivu ne bi imalo smisla uređivati…

napisao / foto: Pile