Deset kandidata za Marula

Deset kandidata za Marula

U konkurenciji dvadeset i šestog izdanja Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, od 21. do 28. travnja na splitskim će kazališnim daskama igrati 10 predstava, uz bogati popratni program.

U Splitu će se od 21. do 28. travnja, u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održati dvadeset i šesto izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani.

U konkurenciji za Marula bit će izvedeno deset predstava prema izboru kazališnog kritičara Igora Ružića, i to na različitim lokacijama – od Velike scene HNK, preko amfiteatra Doma mladih, do bivše ambulante Brodogradilišta Split. Posljednjeg festivalskog dana će izvan konkurencije nastupiti češko kazalište Činoherní klub iz Praga s Ledom Miroslava Krleže.

U sklopu svečanog otvaranja festivala bit će uručene nagrade za najbolje dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu. U konkurenciji od 50 dramskih tekstova prvu je nagradu dobio Dino Pešut za dramu Veliki hotel Bezdan, drugonagrađeni je Davor Špišić za Na gumama su, dok su treću nagradu podijelile Sanja Porobija za Zašto da išta mijenjam i Una Vizek za Nema života na Marsu.

U popratnom festivalskom programu studenti glumačkih akademija iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba javno će čitati drame nagrađene na natječaju Marin Držić i održati svoje prezentacijske predstave, a na Šolti će se održati 18. smotra čakavske poezije Ča, more, judi.

O dobitnicima festivalskih nagrada Marul odlučivat će Ocjenjivački sud u sastavu: Viktoria Franić Tomić, teatrologinja; Belmondo Miliša, glumac i prevoditelj; Mislav Brumec, dramski pisac; Davor Mojaš, novinar i redatelj, te Katja Pegan, redateljica.

Više informacija o Marulićevim danima može se pronaći na linku.


Kandidati za nagradu

Za nagradu Marul ove godine u konkurenciji je deset predstava. Festival će otvoriti Kašeta brokava (Elvis Bošnjak / Nenni Delmestre / HNK Split), a između 22. i 28. travnja će igrati Kompleks Ristić (Oliver Frljić / Oliver Frljić / HNK Ivana pl. Zajca, SMG Ljubljana, Bitef teatar Beograd, MOT Skoplje), U registraturi (Ante Kovačić / Dario Harajček / Dramsko kazalište Gavella), Desnica: Igre proljeća i smrti (Vladan Desnica / Juraj Aras / Teatro VeRRdi), (Pret)posljednja panda ili statika (Dino Pešut / Saša Božić / Zagrebačko kazalište mladih), Kabare tamne zvijezde (Zlatko Burić / Zlatko Burić / Teatar &TD), Bife Titanik (Branko Brezovac / Eurokaz Zagreb), Mi smo kraljevi a ne ljudi (Jasna Žmak, Goran Ferčec / Matija Ferlin / HNK Zagreb, Kunstenfestivaldesarts), Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE (Martina Petković Liker / Martina Petković Liker / Umjetnička organizacija Četveroruka, Plesni centar Puls), te Sveto S (Tanja Miletić-Oručević, Bosansko narodno pozorište Zenica).

Info zona Facebook