Demokracija u tvornici

23_07_2015 / 19:11h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: Rene, arhiv
Demokracija u tvornici

Na tribini Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva u GKMM predstavljen je način funkcioniranja poduzeća ITAS-Prvomajska, AD Plastik, NK Zagreb 041 te udruge Naš Hajduk.

U srijedu, 22. srpnja, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održava je tribina pod nazivom Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva. Gosti tribine bili su Bojan Islamović, bivši tajnik udruge Naš Hajduk, Zlatko Nikolić iz nogometnog kluba Zagreb 041, Stjepan Laća, rukovoditelj u poduzeću AD Plastik i Dragutin Varga, sindikalni povjerenik ITAS-Prvomajska iz Ivanca.

Moderatorica Nikolina Rajković započela je tribinu kratkim predstavljanjem gostiju nakon čega su gosti imali 10 minuta vremena da se sami predstave te pojasne svoje funkcije.
Varga je započeo svoju priču pojašnjavajući kako je početkom 1990. krenuo raspada sustava Prvomajske, te se osvrnuo na pokušaje privatizacije koja je u to vrijeme uzela maha.

– Privatnika interesira samo profit, za njega je radnik samo broj – rekao je Varga i nadodao da su radnici zauzeli tvornicu i nisu htjeli izaći iz nje te su tako spriječili privatizaciju. ITAS-Prvomajska danas broji 250 radnika koji su ujedno i vlasnici tvornice, a sastoji se od upravnog odbora, direktora i pogonske komisije, no odlučivanje je spušteno na najnižu razinu po principu jedan radnik jedan glas bez obzira na udio, pojasnio je Varga.

Laća se također osvrnuo na pokušaj privatizacije, a zatim je istaknuo da je danas AD Plastik najveći proizvođač plastičnih autodijelova u regiji, te da posjeduju devet tvornica u pet različitih država.
– AD Plastik danas zapošljava 3 000 radnika – zaključio je Laća.

– Klub trenutno broji 80 članova – rekao je Nikolić koji je, nakon kratkog uvoda, istaknuo važnost direktne demokracije kojoj teži nogometni klub Zagreb 041.
– Glavni kapital dolazi od članarina stoga trenutno imamo problema s financijama, ali i administracijom – kazao je Nikolić.

Islamović je, nakon podužeg uvoda u Hajdukovu priču, istaknuo: – Grad Hajduku ne daje niti kune – te nadodao da političari tvrde da je Hajduk nestabilan iako to nije tako.
– HNS-u ne odgovara naš model upravljanja zato jer je transparentan – tvrdi on.

Nakon predstavljanja uslijedila su pitanja publike koju je pak najviše zainteresirao model ITAS-Prvomajske.

– Na koji način vlasnici dijele profit? – pitao je netko iz publike.
– Profit ne dijelimo nikome; svu dobit ulažemo u mlade kadrove i novu tehnologiju da bi ostali konkurentni na tržištu – rekao je Varga.

Sva četiri govornika zaključili su tribinu riječima da uvijek stoje na raspolaganju svima onima koje zanima radničko dioničarstvo i slični modeli poslovanja.